Weer onrust ondanks winst van Oranje | Regio15.nl

Weer onrust ondanks winst van Oranje

t-img_9156Den Haag - Ook vanavond en vannacht is het weer onrustig geweest op en rond het Jonckbloetplein, nadat Oranje op het WK voetbal gewonnen had van Uruguay.


 

In eerste instantie werd er vrolijk gefeest op het plein, maar dat betekende dat het openbaar vervoer niet door kon rijden. Hetzelfde gold voor het autoverkeer, maar dat kon wat makkelijker een alternatieve route kiezen om zijn bestemming te bereiken. De automobilisten die wel het plein probeerden over te steken kwamen (soms tot hun schrik) in de feestende menigte terecht. Er werd door feestvierders gehost, met een balletje getrapt en er werden zelfs thaise wensballonnen opgelaten.

Na het feest enige tijd toegestaan te hebben, betrad de politie toch het plein. Na verloop van tijd begon zich het gebruikelijke spelletje te ontvouwen: politie die het plein schoonveegt; en de feestvierders die na de charge van de paarden toestromen uit de zijstraten en weer bezit van het plein nemen.

Op een gegeven moment verhardde de sfeer en werd de politie actief uitgedaagd; en werden bierblikjes en andere projectielen naar de politie gegooid. Hier werd op gereageerd door het inzetten van de mobiele eenheid; ondersteund met paarden en honden.

Op dat moment ontstond consternatie, toen een toeschouwer een hartstilstand kreeg. Omstanders weken terug en gaven de hulpverleners de ruimte om het slachtoffer te verzorgen. Desondanks zal het de ambulance bemanning extra tijd gekost hebben om de patient te bereiken, door de chaos op en rond het plein op dat moment. Het slachtoffer is uiteindelijk met spoed vervoerd naar het ziekenhuis; het is niet duidelijk hoe de reanimatie is afgelopen.

De mobiele eenheid veegde het plein definitief schoon, waarna de zijstraten werden afgegrendeld. Daarna verplaatste de onrust zich naar de omliggende straten en kruisingen; bijvoorbeeld op de kruising Goeverneurlaan / Allard Piersonlaan. Ook hier werden na verloop van tijd charges uitgevoerd. Na enige tijd keerden de feestvierders huiswaarts.

In totaal werden 18 mensen aangehouden.

Rond een uur of 01:00 keerde de rust langzaam terug in de wijk. Hier en daar ontstonden nog wat brandjes die door de brandweer of de mobiele eenheid werden geblust. Tegen 02:00 uur brandde door een van deze vuilbrandjes zelfs een auto uit.

Burgemeester van Aartsen zegt inmiddels maatregelen te nemen om een herhaling van deze gebeurtenissen na de WK finale a.s. zondag te voorkomen.

Video: Rene Hendriks en Robert Paardekooper

Foto's: Sander Paardekooper, Henk Ros en Robin Leltz
w-img_0077

w-img_9396-border

w-img_9403-border

w-img_9405__large_

w-img_0061

w-img_8998

w-img_9426__large_

w-img_9068

w-img_9112

w-img_9130

w-img_9145

w-img_9156

w-img_9164

w-img_9205

w-img_9211

w-img_9223

w-img_9233

w-img_9269

w-img_0002

w-img_9277

w-img_0009