Met nepvuurwapen echt aangehouden | Regio15.nl

Met nepvuurwapen echt aangehouden

20130718-alexandergogelweg-kopt-IMG 2743

Den Haag - De politie ontving een tip van een passant dat in een auto aan de Alexander Gogelweg een vuurwapen zou zijn gezien.


Daar wordt door de politie altijd fors op ingezet om geen enkel risico te nemen. Ook deze keer gingen een groot aantal politie agenten, gekleed in kogelwerende vesten op de melding af en de Alexander Gogelweg werd afgezet.

Na onderzoek in de betreffende auto bleek het te gaan om een replica van een Heckler en Koch MP5, maar dat was pas te zien bij het nauwgezette onderzoek van het wapen door specialisten van de afdeling WEN (wapens, explosieven en narcotica).

Door alle commotie in de straat was de eigenaar inmiddels ook aan komen lopen. Het bleek te gaan om een 'airsoft wapen' wat kleine balletjes af kan schieten. De eigenaar was in het bezit van een vergunning voor de airsoft versie, maar daarin staat duidelijk vermeld dat een dergelijk wapen absoluut niet 'in het zicht' vervoerd mag worden - juist om dit soort consternatie te voorkomen. Twee mannen zijn aangehouden en naar het politiebureau vervoerd.

De politie zegt: Veel speelgoedwapens die in het buitenland te koop zijn, lijken zoveel op echte vuurwapens, dat ze om die reden in ons land verboden zijn. In de ons omringende landen en ook in de landen rond de Middellandse Zee zijn deze nepvuurwapens gemakkelijk verkrijgbaar. In Nederland is het bezit van deze ‘look-a-likes’ echter verboden. Wie toch zo’n wapen aanschaft loopt het risico op een forse boete en bij een treffen met de politie op een behandeling als van een gewapende crimineel.

Dat kan betekenen dat ook iemand die een nepvuurwapen in het bezit heeft, plots geconfronteerd kan worden met politie agenten die de eigenaar onder schot houden en aanhouden (zie eerste video). Dit is dus iets om zeker rekening mee te houden tijdens de vakantie in het buitenland - wees verstandig en laat de replica's dus in de winkel liggen.

Video en foto's: Ivar Gieles
w-IMG 2691

w-IMG 2698

w-IMG 2726

w-IMG 2735

w-IMG 2743