Politie beëindigt brandkranenfeestjes | Regio15.nl

Politie beëindigt brandkranenfeestjes

PEEN0237  1 t-PEEN0202Den Haag - De politie heeft op meerdere plekken in de Schilderswijk opgetreden, omdat er groepen jongeren of diverse punten brandkranen opendraaiden.

Sommigen vinden dat een onschuldige typisch Haagse traditie die bij het warme weer van de laatste dagen hoort, anderen wijzen op de schade aan het wegdek en al het water dat verspild wordt.

Hoe dan ook: nadat gisteren een medewerker van Dunea een schop heeft gehad toen hij een brandkraan dicht wilde draaien, is blijkbaar nu besloten dat dat alleen nog onder politiebegeleiding gebeurt. Zowel in de Hannemanstraat als op de kruising Hoefkade/Jan Steenstraat veegden een aantal eenheden van het parate peleton de straat schoon, zodat Dunea of de brandweer daarna ongestoord de brandkraan dicht kon draaien.

Probleem is alleen dat de jongeren (die zichzelf als groep bijvoorbeeld trots 'de Hyena's van het Honkplein' noemen) zich dan gelijk naar een andere brandkraan verplaatsen en die weer opendraaien, waarna het hele kat-en-muisspelletje weer van voren af aan begint. Op deze manier zijn o.a. brandkranen op de Van Dijckstraat, de Hannemanstraat en dus op de Hoefkade opengedraaid. In de Van Dijckstraat liep het water een kelder van een nabijgelegen woonhuis in.

Op de Hoefkade onstonden nog wat gespannen situaties toen de groep eieren en tomaten naar passerende auto's gooide, of probeerde de inzittenden nat te spetteren. Een aantal automobilisten was daar duidelijk niet van gediend, maar uiteindelijk is het niet op enige vorm van geweld uitgelopen.

In totaal zijn 9 mensen aangehouden, omdat zij betrokken waren bij het opendraaien van de brandkranen of omdat zij de aanwijzingen van de politie om weg te gaan niet opvolgden.

Video: Rene Hendriks


Foto's: (Hannemanstraat) Maurice Schotman en Rene Hendriks
w-IMG 5794

w-PEEN0125

w-PEEN0132

w-PEEN0120

w-IMG 5797

w-IMG 5802

w-IMG 5806

w-PEEN0159

Foto's: (Hoefkade/Jan Steenstraat) Rene Hendriks
w-PEEN0172

w-PEEN0177

w-PEEN0178

w-PEEN0183

w-PEEN0204

w-PEEN0237

w-PEEN0239

w-PEEN0246