Grote inzet hulpdiensten door flinke regenval (Update) | Regio15.nl

Grote inzet hulpdiensten door flinke regenval (Update)

KopDeLiert-DB DeLier IMG 5316Westand/Regio - Vanwege de overvloedige regen kwamen in de nacht van zaterdag op zondag bij de brandweer diverse meldingen binnen van wateroverlast in het Westland.

Zo is de brandweer in De Lier een groot deel van de nacht bezig geweest met het wegpompen van het water. Vooral in de straten rondom de Koningin Julianalaan en de Schoolstraat was er veel overlast.

Meerdere straten en woningen kwamen onder water te staan. Diverse bewoners die de wateroverlast ontdekten in hun woning, hebben ook hun buren uit hun slaap gewekt. Die kwamen er dan tot hun schrik achter dat ook hun woning onder water stond.

In sommige straten stond het water zo hoog dat diverse auto's vast kwamen te staan, zo ook een taxi in de Koningin Julianastraat. De taxi moest door de brandweer losgetrokken worden, waarna deze zijn weg kon vervolgen.

De brandweer en het Hoogheemraadschap hebben direct twee pompen in werking gesteld, die speciaal zijn bestemd voor deze twee woonwijken. Na enige tijd zakte het waterpeil en konden alle woningen weer drooggemaakt worden. 

Wat de schade is en hoeveel woningen er wateroverlast hebben gehad is nog niet bekend.

Om 10:00 uur 's morgens hebben de hulpdiensten besloten om vanwege de omvang van het wateroverlast Grip 1 af te kondigen, ten behoeve van de coördinatie van de inzet in verband met de overvloedige regenval. Naar verluidt zou het buitengebied van de Lier onderlopen en lopen kassen gevaar. De brandweer heeft een 'Commando Plaats Incident' (COPI) opgezet bij de brandweerkazerne in De Lier. Het KNMI heeft 'Code Oranje' afgekondigd in verband met de verwachtte enorme hoeveelheid regen. Later in de middag is dit weer bijgesteld naar 'Code Geel' deze is nu nog steeds van kracht.

Het Hoogheemraadschap Delfland heeft groots uitgepakt om al het water rond de Lier af te voeren. Middels diverse mobiele pompen in de Kralingerpolder (De Lier) hebben zij water kunnen afvoeren. Dit water ging via diverse 'wegen' naar waterbergingen in de gehele regio. Onder andere Wollebrand (Westland), Woudse polder (Midden-Delfland), Hoekpolder (Rijswijk), bergboezem (Berkel) en Schoute (Den Haag) kregen water uit De Lier. Deze bergingen worden ingezet om ruimte te maken voor polderwater, daarnaast ontlasten zij de boezem (het stelsel van grotere vaarten en kanalen).

De brandweer is tot op heden nog steeds bezig. Onder andere staan zij nu bij verzorgingstehuis 'De Ark' in Wateringen. Daar stroomt het water de kelder binnen, bijna sneller dan dat het eruit kan worden gepompt. Ook komen er nog steeds andere meldingen binnen van particulieren en bedrijven. Deze bellen over bijvoorbeeld ondergelopen kelders, kranen die blijven stromen, achtertuinen die vollopen. Maar ook bomen die omwaaien, dakpannen die los waaien, steigers en reclameborden die omwaaien en ga zo maar door. Naar verwachting is de brandweer hier nog wel even mee bezig.

Later meer.

Video (Wateroverlast De Lier 's nachts): Danny Botman

Video (Wateroverlast De Lier overdag): Rene Hendriks en Danny Botman

Foto's: Danny Botman, Rene Hendriks, Cees de Kleyn, Dirk van der Zanden, Tim de Kleyn, Erik van der Zalm en Sander Paardekooper

Omgeving Schoolstraat De Lier:

w-DB DeLier IMG 5237

w-DB DeLier IMG 5251

w-DB DeLier IMG 5256

Omgeving Koningin Julianalaan De Lier

w-DB DeLier IMG 5278

w-DB DeLier IMG 5297

Door de grote hoeveelheid water sloegen sommige auto's af en kwamen zij vast te zitten:

w-DB DeLier IMG 5307

w-DB DeLier IMG 5316

Bij dit bedrijf aan de Burgerweg in De Lier moest de brandweer eraan te pas komen om het water weg te pompen:

w-PEEN2789

w-PEEN2795

Een foto vanaf de Hoefweg De Lier:

w-DSC 5910

Het was niet alleen kommer en kwel met al dat water:

w-PEEN2811

Een waterbassin aan de Veilingweg in De Lier dreigde door te breken, de brandweer heeft het bassin voor een groot deel leeggepompt:

w-IMG 5361

In de omgeving van de Koningin Julianalaan in De Lier is de brandweer en het hoogheemraadschap nog de hele dag bezig geweest met het wegpompen van water. Een aantal woningen had last van wateroverlast:

w-IMG 5366

w-IMG 5369

w-IMG 5373

w-IMG 5386

De brandweerpost van Wateringen is bijna een dag bezig geweest bij verzorgingstehuis De Ark aan de Herenstraat in Wateringen, hier dreigde een grote hoeveelheid water in de kelder te komen, de brandweer heeft continu het water uit de kruipruimte moeten pompen om dit te voorkomen. De gemeente Westland weigerde lange tijd ter plaatse te komen waardoor men moest blijven pompen om te voorkomen dat het tehuis ontruimd moest worden en 130 bejaarden elders ondergebracht moesten worden.

w-Deark DSC 5938

Bij Cafe 'De Kleine Jan in Monster was door de aanhoudende regenval kortsluiting ontstaan, de brandweer heeft door snel ingrijpen erger kunnen voorkomen.

w-Kleinejan DSC 5949

 

w-Kleinejan DSC 5952

 

Er werden in de regio diverse waterbergingen ingezet om een grote hoeveelheid water tijdelijk 'kwijt te kunnen'. Zo ook de Hoornse waterberging tussen Wateringen en 'T Woudt en aan de Hoefweg:

w-IMG 5393

w-IMG 5394

w-DSC07699

Bij een woning aan de Burgerweg in De Lier heeft de gemeente zandzakken geleverd omdat een woning dreigde onder te lopen:

w-IMG 5405

w-DSC 6000

Diverse wegen in De Lier werden afgesloten vanwege wateroverlast om slangen van waterpompen die over de weg heen lagen:

w-DSC07702

Ook in Maasland, in Midden-Delfland, was de waterstand hoog.

w-Bea-Water

De Kleine Zijkade in Schipluiden (Midden-Delfland)

w-IMG 3499

w-IMG 3500

De N222 in Naaldwijk stond ook gedeeltelijk onderwater

w-N222 DSC 5958

Niet alleen in het Westland had men last van de hevige regenval. Ook in Den Haag, zoals langs de Paets van Troostwijkstraat trad de sloot buiten de oevers.

w-Water SBF 9257

w-Water SBF 9267