Waarschuwingsschoten gelost bij aanhouding | Regio15.nl

Waarschuwingsschoten gelost bij aanhouding

Zoetermeer - Agenten losten bij het Haagsebos in Zoetermeer op woensdagavond 10 februari waarschuwingsschoten bij de aanhouding van een man met een vuurwapen. Later bleek dat het om een nepwapen ging.


Een getuige zag dat een man een vuurwapen bij zich had en belde meteen 112. Agenten gingen direct ter plaatse om een onderzoek in te stellen en troffen de verdachte in de straat. De man, die het vuurwapen in zijn hand had, luisterde niet naar de agenten. Zij losten waarschuwingsschoten, waarna de man wegliep. De agenten volgden de verdachte een gebouw in. Binnen werd de 30-jarige man uit Zoetermeer aangehouden op verdenking van vuurwapenbezit. Onderzoek wees uit dat het wapen van de man een nepvuurwapen betrof. De 30-jarige bleek een verstandelijke beperking te hebben. De officier van justitie besloot geen boete op te leggen, maar dat er ingezet wordt op het zorgtraject. Het nepvuurwapen is ter vernietiging in beslag genomen.

Nepvuurwapens

Veel speelgoedwapens die in het buitenland te koop zijn lijken zoveel op echte (vuur)wapens, dat ze niet van echte wapens zijn te onderscheiden. Dit maakt het mogelijk om nepwapens voor verkeerde doeleinden te gebruiken om bijvoorbeeld anderen mee te bedreigen. Het is daarom in Nederland verboden om nepwapens in bezit te hebben. Wie toch zo’n wapen bij zich heeft, loopt het risico bij een treffen met de politie als een gewapende crimineel te worden behandeld.