Zes aanhoudingen na oproep tot demonstratie Hoefkade | Regio15.nl

Zes aanhoudingen na oproep tot demonstratie Hoefkade

Den Haag - De aankondiging van een mogelijke demonstratie, die zou plaatsvinden op de Hoefkade, zorgde zaterdag 13 februari voor veel berichtgeving op zowel social media als oploop in de omgeving van de Hoefkade. De politie hield zes personen aan.


Na de inbeslagname van een mobiele telefoon van een 16-jarig meisje, op donderdag 4 februari, ontstonden de afgelopen dagen verschillende berichtgevingen in de (social) media. Vervolgens circuleerde zaterdag op social media een aankondiging van een demonstratie om 16.00 uur op de Hoefkade. In gesprek met de afzender van deze aankondiging gaf de politie aan dat, op last van de burgemeester, demonstreren op de Hoefkade niet was toegestaan. Wel werd het alternatief geboden om te demonstreren in het Huygenspark.

Tot een daadwerkelijke demonstratie kwam het niet, maar er verzamelden zich wel tientallen personen op de Hoefkade en op het Hobbemaplein. Op de Hoefkade hielden agenten drie mannen (25, 29 en 30 jaar) aan, omdat zij geen gehoor gaven aan de oproep van de politie om de locatie te verlaten. In de buurt van het Hobbemaplein hielden agenten nog eens drie jongens van 14 jaar uit Den Haag aan voor openlijk geweldpleging. Het drietal gooide stenen naar een voorbij rijdende tram en gooide een ruit in van een abri. De politie bracht alle verdachten naar het politiebureau voor verhoor. In de wijk sneuvelde een winkelruit. De politie onderzoekt deze vernieling en verzoekt getuigen contact op te nemen via 0900-8844.

De politie zorgde direct na aankondiging van de demonstratie voor verbinding in de wijk. Wijkagenten gingen in gesprek met de wijkbewoners en legden de situatie uit. Ook bezocht de politie de diverse moskeeën en gingen buurtvaders de straat op om in gesprek te gaan met jongeren.