Doorbraak in onderzoek overvallen op pakketbezorgers | Regio15.nl

Doorbraak in onderzoek overvallen op pakketbezorgers

Den Haag/Rijswijk - Snelle actie van politie en justitie leidt tot aanhouding van vijf verdachten (15-18 jaar) uit Den Haag


Tientallen politieagenten onder wie ook leden van het arrestatieteam waren tot diep in de nacht in touw om een einde te maken aan een reeks van zeer gewelddadige overvallen op pakketbezorgers in de regio Den Haag en Rijswijk. De agenten hielden op meerdere adressen in Den Haag vijf verdachten aan. De verdachten in de leeftijd van 15 (2x), 16, 17 en 18 jaar werden aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij minimaal twee gewapende overvallen in Den Haag en Rijswijk.

De eerste overval vond woensdag 21 januari om 19.30 uur op de Steenwijklaan in Den Haag plaats. Onder bedreiging van een vuurwapen werd een 31-jarige pakketbezorger een pakketje afhandig gemaakt. Voor de woning waar het slachtoffer het pakket moest bezorgen, werd hij belaagd door drie jongeren, Hij kreeg een klap in zijn gezicht en moest vervolgens – onder bedreiging van een vuurwapen – het pakketje afgeven. Het drietal ging er vervolgens vandoor in de richting van de Leyweg. Het huis waar het pakket bezorgd moest worden, bleek al een tijd leeg te staan.

De tweede overval vond 18 februari plaats in Rijswijk aan het Julialaantje. Een 27-jarige pakketbezorger moest onder bedreiging van een wapen zijn postpakketje afgeven. De postbode wilde die dag rond 10:30 uur net een pakketje afleveren, toen hij plotseling werd belaagd door meerdere jongeren. Onder bedreiging van een wapen moest hij het pakketje af staan. De jongens renden daarna met het pakketje weg in de richting van de Paets van Troostwijkstraat. De gealarmeerde politie zocht in de omgeving naar de verdachten, maar trof hen niet meer aan.

De volgende dag was het weer raak. Minimaal twee jongeren beroofden donderdag 19 februari omstreeks 19.30 uur op de Oudaenstraat een 50-jarige pakketbezorger uit Berkel en Rodenrijs. Ook deze man wilde een pakje afleveren. Toen de geadresseerde niet thuis bleek te zijn, liep de man terug naar zijn auto. Op dat moment werd hij door minimaal twee jongeren overvallen en beroofd van het pakketje. Eén van hen bedreigde de man met een wapen. Hierna verdwenen zij in onbekende richting. De politie startte direct een groot onderzoek.

Reeks aanhoudingen

Puik recherchewerk, vasthoudendheid en afrondend een snelle aanhoudingsactie op meerdere plaatsen in Den Haag leidde tot een succesvol einde. Het rechercheteam dat onderzoek deed naar overvallen en straatroven in Den Haag kon mede aan de hand van de laatste twee overvallen de nog ontbrekende puzzelstukjes op een plaats leggen. In nauwe samenwerking met het Openbaar Ministerie werd besloten tot onmiddellijk ingrijpen. Het risico dat de verdachten die in beeld waren nog meer overvallen zouden plegen was gewoon te groot.

Aan het begin van de nacht startte een aanhoudingsactie waarbij agenten en leden van het arrestatieteam waren betrokken. Op vijf verschillende adressen in Den Haag vielen politieteams binnen en werden vijf verdachten in de leeftijd van 15-18 haar aangehouden. Aansluitend werd onder leiding van de rechter-commissaris in de woningen van de verdachten doorzoekingen verricht. Daarbij werden goederen aangetroffen die vermoedelijk bij de recente overvallen werden buitgemaakt. Ook werden twee vuurwapens aangetroffen.

Nader onderzoek

De vijf verdachten werden direct ingesloten en worden vandaag inverzekering gesteld. Het rechercheteam onderzoekt of zij verantwoordelijk zijn voor meerdere overvallen en/of gewelddadige straatroven. Plaatsvervangend politiechef Paul Entken reageerde op de reeks aanhoudingen. "Uitstekend recherchewerk. Ik kan niet anders zeggen dan dat de vindingrijkheid en vasthoudendheid van de collega’s het verschil maakten. De reeks aanhoudingen werden strak georganiseerd waardoor het risico op letsel bij de collega’s en de verdachten tot een minimum beperkt bleef. Je praat toch - ondanks de nog jonge leeftijd van de verdachten - over vuurwapengevaarlijke verdachten. Complimenten aan een ieder dus!"