Agenten gewond bij hulpverlening aan verwarde vrouw | Regio15.nl

Agenten gewond bij hulpverlening aan verwarde vrouw

Den Haag - Twee agenten raakten maandag 16 maart rond 11.00 uur gewond toen zij een op de Houtzagerssingel een 57-jarige verwarde vrouw aanhielden.


De agenten gingen naar de woning van de vrouw omdat getuigen de politie alarmeerden dat zij spullen uit haar huis gooide. De vrouw reageerde niet toen agenten haar aanspraken. Daarop probeerde de agenten de vrouw onder controle te brengen door haar aan te houden. De vrouw was daar niet van gediend en gooide kokende melk over de agenten die hierbij brandwonden opliepen. De vrouw is overgebracht naar de Opvang Verwarde Personen. De agenten hebben aangifte gedaan van mishandeling.   

Opvang Verwarde Personen (OVP)

De OVP is een samenwerking tussen de Parnassia Groep,  de politie eenheid Den Haag, het Openbaar Ministerie en de gemeente Den Haag. De OVP biedt een oplossing voor de opvang van verwarde mensen die overlast veroorzaken. De OVP is een GGZ-afdeling met een team van zorg- en reclasseringsmedewerkers, die 7 dagen 24 uur aanwezig zijn en die direct bij binnenkomst kunnen beoordelen welke zorg de verwarde personen nodig hebben en hoe dit het beste kan worden georganiseerd. Er zijn geen contra indicaties, het gaat dus om verwarde mensen met en zonder strafbaar feit, oud en jong, met en zonder middelen gebruik. Doel is om te voorkomen dat verwarde mensen in een politiecel terecht komen, verwarde mensen kunnen nu meteen de hulp krijgen die ze nodig hebben. Tegelijkertijd neemt de werkwijze politieagenten veel werk uit handen dat eigenlijk niet bij de politie hoort.

Geweld tegen politie

De politie tolereert geen (verbaal) geweld tegen politiemensen en doet in voorkomende gevallen aangifte. Indien er sprake is van agressie of geweld tegen mensen met een publieke taak (bijvoorbeeld politie, ambulancepersoneel, brandweer) verdubbelt het Openbaar Ministerie de strafmaat.