Vroege vuurwerkvangst | Regio15.nl

Vroege vuurwerkvangst

Den Haag - In een schuur van een woning aan de Jan van Beerstraat troffen agenten donderdag 30 april de 1e vuurwerkvangst van 2015 aan. De bewoner verklaarde dat hij het vuurwerk had gekocht voor de komende jaarwisseling.


Agenten stelden een nader onderzoek in toen zij informatie kregen over mogelijke handel in vuurwerk. Toen de agenten de woning doorzochten, ontdekten zij in het bij de woning behorende schuurtje ruim 100 kilo illegaal vuurwerk (strijkers). Het betrof voornamelijk zwaar vuurwerk. De 39-jarige bewoner werd proces-verbaal aangezegd. Het vuurwerk namen de agenten in beslag. Het vuurwerk wordt vernietigd. De man verklaarde dat hij het vuurwerk had gekocht voor de komende jaarwisseling.

Illegaal vuurwerk

Het in het bezit hebben van illegaal vuurwerk en het afsteken hiervan is strafbaar, evenals het maken van een vuurwerkbom. Illegaal vuurwerk is niet goedgekeurd vuurwerk, waardoor er een verhoogde kans op letsel is. Lontjes zijn bijvoorbeeld te kort of het vuurwerk is beschadigd. Het is niet alleen voor de afsteker gevaarlijk, maar ook voor omstanders.

Straffen illegaal vuurwerk

De politie heeft met het Openbaar Ministerie (OM) afspraken gemaakt over de vervolging van de handel, opslag en afsteken van illegaal vuurwerk. In combinatie met het opblazen en of vernielen van straatmeubilair gaat het OM forse straffen eisen. Straffen die kunnen leiden tot enkele weken hechtenis en of gevangenisstraf.

Gewond of beschadigd
Jaarlijks raken tientallen mensen gewond door illegaal vuurwerk. Het opslaan van grote hoeveelheden vuurwerk in een omgeving die niet voldoet aan de veiligheidseisen, bijvoorbeeld een woning of een garage, levert bovendien gevaar op voor ontploffing of een grote brand. Daarnaast merkt de politie dat jongeren veelal illegaal en zwaarder vuurwerk gebruiken om daarmee vernielingen aan te richten aan het straatmeubilair zoals een abri, postbus of vuilnisbak. De schade hierdoor bedroeg de afgelopen jaren vele duizenden euro’s.