Aanrijding met drank | Regio15.nl

Aanrijding met drank

Katwijk - Een 41-jarige automobilist uit Den Haag veroorzaakte vrijdag 29 mei om 02.20 uur op de Zeeweg een ongeval. Agenten die de zaak onderzochten, constateerden dat de man teveel had gedronken.


De Hagenaar was betrokken bij een ongeval met een andere personenauto. Zijn auto belandde daarbij op de zijkant. Agenten die de man aanspraken, roken een sterke alcohollucht. Aan het bureau moest hij vervolgens een blaastest afleggen. Hij blies 640 ugl. Hierna werd de man zeer recalcitrant en agressief naar de agenten toe. Zij moesten hem vervolgens insluiten voor nader verhoor. De man wordt in de loop van de ochtend gehoord en moet dan ook zijn rijbewijs afstaan.

Alcohol

De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (=0,5 promille). Voor beginnend bestuurders geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (=0,2 promille). Beginnend bestuurders zijn minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs.

Bestuurlijke maatregel niet vrijblijvend

Boven een strafrechtelijke straf en boetes kan een overtreder een bestuurlijke maatregel opgelegd krijgen. Dat varieert van een Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer (LEMA) tot een alcoholslotprogramma. Kosten moeten door de bestuurder zelf betaald worden. Die kunnen oplopen tot meer dan 1000 euro. Kijk voor meer informatie over de maatregelen op www.cbr.nl.