Mitch Henriquez zeer waarschijnlijk overleden door zuurstoftekort | Regio15.nl

Mitch Henriquez zeer waarschijnlijk overleden door zuurstoftekort

Den Haag - Het Openbaar Ministerie heeft in het onderzoek van de Rijksrecherche naar het overlijden van de heer Henriquez de voorlopige uitkomsten van het sectierapport binnen.


Uit dit onderzoek komt vooralsnog naar voren dat de heer Henriquez is aangehouden, nadat hij meerdere malen had geroepen dat hij een wapen bij zich had. Bij deze aanhouding heeft de politie geweld gebruikt omdat hij zich heeft verzet. De volgende dag overleed de man in het ziekenhuis. Gisteren is in opdracht van de officier van justitie sectie verricht.

Inmiddels heeft het OM de voorlopige uitkomsten van het sectierapport ontvangen. Volgens het rapport kan het overlijden van het slachtoffer zeer waarschijnlijk worden verklaard door een bij hem ontstaan zuurstoftekort.

Dit nieuws is bekend gemaakt tijdens een gezamenlijke persconferentie van het Openbaar Ministerie, de Eenheid Den Haag en de gemeente Den Haag, op woensdagmiddag 1 juli.

Het persbericht van het Openbaar Ministerie treft u hier. 

Statement Paul van Musscher, politiechef Eenheid Den Haag

Laat ik beginnen met nogmaals mijn medeleven aan de nabestaanden uit te spreken. Gisteren heb ik in een gesprek met de gevolmachtigd minister van Aruba ook mijn deelneming betuigd.

Het is verschrikkelijk als een verdachte als gevolg van een aanhouding om het leven komt. Ik besef dat dit grote impact heeft op de nabestaanden en de samenleving en dat dit veel pijn en verdriet veroorzaakt.

Het nieuws dat de hoofdofficier van justitie net heeft verteld komt ook binnen onze organisatie enorm hard aan. Met name bij de direct betrokken agenten. Ik zit hier ook als werkgever van die agenten.

Er was weliswaar een gegronde reden om de verdachte aan te houden; Echter, het onder controle brengen kende vervolgens een fatale afloop. Ik betreur dit ten zeerste.

De uitslag van de sectie op het lichaam en de conclusies die daaraan verbonden zijn, hebben mij ertoe gebracht de vijf (5) direct betrokken collega’s met onmiddellijke ingang buiten functie te stellen. Dat is voor nu passend met deze kennis.

Tegelijkertijd is het ook zo dat de politie vele malen per dag een stap naar voren doet voor de veiligheid in onze samenleving. Dat mag ook van ons verwacht worden en daar staan we voor. Ik ga er vanuit dat ook met die intentie in deze situatie is opgetreden, maar het is echt fout gegaan.

Uiteraard verlenen we alle medewerking aan het verdere onderzoek van de Rijksrecherche, zodat de direct betrokkenen snel weten waar ze aan toe zijn.