Explosie bij grote brand Goudriaankade | Regio15.nl

Explosie bij grote brand Goudriaankade

Den Haag - Vanochtend heeft een grote brand gewoed in een wooncomplex aan de Goudriaankade.


De brand brak rond kwart over vier uit in het souterrain van het complex, waarin kelderboxen zijn gelegen en die ook als stalling voor auto's wordt gebruikt. De bewoners werden gewekt door een explosie. De oorzaak daarvan is nog niet bekend, maar gas ligt het meeste voor de hand. Hierdoor is onder andere een buitenmuur eruit geslagen; brokstukken daarvan kwamen op straat terecht.

Naar aanleiding van de eerste meldingen zijn brandweereenheden van kazernes Den Haag/Laak en Den Haag/Centrum gealarmeerd. Mede omdat een groot aantal woningen ontruimd moest worden, is er extra materiaal ter plaatse gekomen, waaronder een tankautospuit uit Rijswijk en ondersteunende eenheden uit onder andere Zoetermeer, Wateringen en Pijnacker-Nootdorp. Hiertoe is opgeschaald naar 'grote brand'. Ook hebben de hulpdiensten GRIP 1 afgekondigd.

Er zijn totaal 27 woningen ontruimd. De bewoners daarvan zijn in eerste instantie opgevangen op straat en hebben dekens van de hulpdiensten gehad. Na enige tijd zijn ze in een HTM-bus gezet om warm te blijven. De gemeente heeft inmiddels opvang elders geregeld.

Twee ambulances zijn bij voorbaat ter plaatse gekomen, maar voor zover bekend is er niemand gewond geraakt. Wel is het theoretisch nog mogelijk dat iemand in de ruimte aanwezig was waar de explosie plaatsvond. Omstreeks kwart voor zes was de brand onder controle.

Nadat Joulz het gas had afgesloten kon het sein 'veilig' worden gegeven. Bouw- en Woningtoezicht is ter plaatse om te kijken wat voor consequenties de brand heeft voor de woningen en de bewoners daarvan. Ook wordt de constructie op veiligheid beoordeeld. Als bouw- en woningtoezicht het groene licht geeft kunnen medewerkers van de afdeling Forensische Opsporing naar binnen om de oorzaak van de explosie en brand te onderzoeken. De politie heeft daarom de incidentlocatie als 'plaats delict' bestempeld, om eventuele sporen niet verloren te laten gaan.

De woningen direct boven de brand zijn zwaar beschadigd. De bewoners van de overige woningen kunnen mogelijk in de loop van de dag naar hun woning terugkeren.

Update 10.00 uur: de brandweer heeft bij het nablussen van de kelder een overleden persoon aangetroffen. De politie houdt er rekening mee dat de aangetroffen man een bewoner is van één van de appartementen. De recherche sluit niet uit dat het slachtoffer zichzelf van het leven heeft beroofd. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen wat er precies is gebeurd.

Video en foto's: Rene Hendriks


w PEEN7567

w PEEN7572

w PEEN7573

w PEEN7575 1

w PEEN7596

w PEEN7614

w PEEN7624

w PEEN7626

w PEEN7634

w PEEN7636

w PEEN7616

w PEEN7650

w PEEN7688

w PEEN7695

w PEEN7706

w PEEN7722