Man zwaargewond en woonzorgcentrum weer ontruimd | Regio15.nl

Man zwaargewond en woonzorgcentrum weer ontruimd

Rijswijk – Bij woonzorgcentrum Vredenburch aan het van Vredenburchplantsoen heeft korte tijd brand gewoed.


Omstreeks half tien kreeg de brandweer een automatische brandmelding vanuit het woonzorgcentrum. Direct na de melding kreeg men echter melding dat er daadwerkelijk brand was in het woonzorgcentrum en hierop zijn extra voertuigen ter plaatse gegaan.

Omdat beide tankautospuiten ingezet waren voor het bestrijden van de brand heeft men omstreeks tien voor tien opgeschaald naar 'middelbrand', en niet lang daarna heeft men opgeschaald naar 'grote brand' en is Grip 1 afgekondigd. De brand zelf viel overigens mee, maar door het nader bericht 'grote brand' kwam er meer brandweerpersoneel ('handjes') ter plaatse.

Omdat een deel van het pand onder de rook stond, zijn enkele etages door de brandweer en het personeel van het woonzorgcentrum ontruimd. De bewoners van deze etages zijn in eerste instantie tijdelijk buiten naast het woonzorgcentrum opgevangen. Later zijn deze bewoners overgebracht naar een aan de overzijde gelegen zorgcentrum; ook omdat de lucht aan het betrekken was en het mogelijk zou gaan regenen. 

De steekvlam is tijdens werkzaamheden aan de stroomvoorziening ontstaan. Of deze werkzaamheden te maken hebben met de ontruiming vanwege problemen met de stroomvoorziening van enkele weken geleden is nog onduidelijk, maar wel aannemelijk.

De monteur die bezig was met de stroomvoorziening is ernstig gewond geraakt door een steekvlam in zijn gezicht. De man is door ambulancepersoneel in samenwerking met het Mobiel Medisch Team gestabiliseerd. Het MMT is met de traumahelikopter ter plaatse gekomen en in een nabijgelegen park geland. De elektriciën is later onder motorbegeleiding van de Verkeerspolitie met spoed vervoerd naar het brandwondencentrum van het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam. De arts van het Mobiel Medisch Team is met de ambulance meegereden om de verpleegkundige tijdens de rit te assisteren met de behandeling van het slachtoffer.

De burgemeester van Rijswijk, Michel Bezuijen, is ook ter plaatse geweest en heeft zich op de hoogte laten stellen van de gebeurtenissen.

Het is onduidelijk of alle bewoners van het woonzorgcentrum na de brand terug kunnen keren naar hun woning, of dat zij weer elders tijdelijk opgevangen moeten zullen worden. Ambtenaren van de gemeente Rijswijk zijn ter plaatse om dat te begeleiden.

Update 12:15: Bewoners inderdaad nog niet terug naar huis, dus.

Foto's en video: Rene Hendriks

w PEEN9753

w PEEN9763

w PEEN9757

w PEEN9781

w PEEN9805

w PEEN9812

w PEEN9815

w PEEN9851

w PEEN9822

w PEEN9837

w PEEN9848

w PEEN9825

w PEEN9839

w PEEN9840

w PEEN9861

w PEEN9883

w PEEN9889

w PEEN9859

w PEEN9866

w PEEN9877