Gas zorgt voor complicaties bij brand | Regio15.nl

Gas zorgt voor complicaties bij brand

SchoonhetenKop SBF 1035t-Schoonheten IMG 1299Den Haag - Bij een brand op de begane grond van een portiekflat in de Schoonheetenstraat is een groot deel van een woning verloren gegaan.

De brandweer werd bij aankomst geconfronteerd met een forse brand, waarbij de brandweer opschaalde naar 'middelbrand'. Maar het bleek ook dat er gas ontsnapte dat ontbrandde. Nu is dat juist gunstig, want gas dat verbrandt kan geen explosief mengsel vormen.

Als de gastoevoer niet door de brandweer kan worden afgesloten (dus: als het lek 'voor de meter zit' ) betekent het dus dat de brandweer de gasvlam juist niet moet blussen. Maar doordat het gas blijft branden, zal de hitte van de vlam delen van de woning opnieuw in brand steken. Die uitbreidingen worden dan gelijk weer afgeblust, maar verder moet men wachten tot het energiebedrijf de gastoevoer naar de woning heeft afgesloten. Dit is standaard procedure in dergelijke gevallen.

Bewoners van acht woningen zijn geëvacueerd en opgevangen bij Politiebureau Zuiderpark. Bewoners van 4 woningen kunnen vanavond niet meer naar hun woningen terugkeren en zullen de nacht elders moeten doorbrengen.

De brand is ontstaan in de meterkast van een woning op de begane grond. De bewoner was op dat moment niet in de woning aanwezig. Medewerkers van Joulz hebben de gasleiding op straat afgesloten, waarna de brandweer de brand definitief kon blussen.

Video en foto's: Sander Paardekooper

w-Schoonheten SBF 0999

w-Schoonheten SBF 1015

w-Schoonheten IMG 1265

w-Schoonheten IMG 1274

w-Schoonheten SBF 1035

w-Schoonheten IMG 1282

w-Schoonheten IMG 1285

w-Schoonheten IMG 1291

w-Schoonheten SBF 1021

w-Schoonheten IMG 1299

w-Schoonheten IMG 1305

w-Schoonheten SBF 1046

w-Schoonheten SBF 1042