Uitslaande brand verwoest twee woningen | Regio15.nl

Uitslaande brand verwoest twee woningen

KOP 8824t-PEEN8818Den Haag - Een brand heeft vrijdagmiddag zeer veel schade aangericht aan twee woningen in de Haagse wijk Ypenburg.


Tegen vijf uur kreeg de brandweermeldkamer meerdere meldingen van omwonenden van een brand op het dak van een woning aan de Stiemensvaart. Eenmaal ter plaatse troffen de gealarmeerde brandweereenheden een uitslaande brand aan op de bovenste verdieping. Het betrof een twee-onder-één-kap woning en de brand breidde zich al snel uit naar de naastgelegen woning. De bewoners van het pand zijn nog boven geweest, maar op dat moment was op zolder binnenshuis nog geen brand waarneembaar. Het lijkt er dus op dat de brand zich voornamelijk in de buitenste schil van de woning bevond. 

In de ruime omgeving - tot aan het Westland - was de rook afkomstig van de brand waarneembaar. Doordat de brand werd bestreden door de bemanning van twee tankautospuiten is om vijf uur opgeschaald naar 'middelbrand'.

Ter ondersteuning van deze bluseenheden is een extra tankautospuit gealarmeerd. Onder andere vanaf de hoogwerker is de brand met veel water bestreden. Op de grond stonden brandweermanschappen op diverse locaties rond het pand te blussen om de brand onder controle te krijgen.

Een ambulance is ter plaatse gekomen om eventuele slachtoffers met rookinhalatie te kunnen onderzoeken. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen en is niemand onderzocht.

In verband met de brandbestrijding zijn enkele straten in de omgeving van de Stiemensvaart afgesloten geweest. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Veel voorkomende oorzaken van zolderbranden (hennep kwekerij of een wasdroger) zijn hier dus in ieder geval niet aan de orde. Team Brandonderzoek is daarom gevraagd om onderzoek te komen doen naar de oorzaak van deze brand. Deze brand vertoont overeenkomsten met een brand in een andere woning op de Stiemensvaart in 2005.

De twee woningen zijn onbewoonbaar door de enorme brand- en waterschade. Stichting Salvage is ter plaatse gekomen om de schade zoveel mogelijk te beperken en om tijdelijke woonruimte voor de bewoners te regelen.

Video: Jeroen van den Bosch

Video: RTV-7

Video:  Rene Hendriks

Foto's: Rene Hendriks en Jessica Middendorp

w-IMG 0121

w-IMG 1430

w-PEEN8815

w-PEEN8818

w-PEEN8823

w-PEEN8824

w-PEEN8828

w-PEEN8830

w-PEEN8832

w-PEEN8852

w-PEEN8822

w-PEEN8901

w-PEEN8903

w-PEEN8908

w-PEEN8922