Zes personen onderzocht op rookinhalatie bij brand | Regio15.nl

Zes personen onderzocht op rookinhalatie bij brand

th-dsc_7895-1Wassenaar - Vrijdagavond heeft er korte tijd een brand gewoed in een woning aan de Lange Kerkdam. Hierbij hebben vijf mensen, waaronder drie kinderen, last gehad van rookinhalatie. Een zesde persoon had geen last, maar werd wel onderzocht door ambulancepersoneel.


De brand, die om 18.50 uur uitbrak in de haard, werd in eerste instantie getracht om door de bewoner te blussen. Dit leek te lukken. Ondertussen was ook de brandweer gealarmeerd; de tankautospuiten van de kazernes Wassenaar en Leidschendam-Voorburg gingen onderweg, alsmede het redvoertuig van Leidschendam-Voorburg en de Officier van Dienst.

Na aankomst heeft de brandweer gelijk van binnenuit de boel geïnspecteerd. In de haard leek alles onder controle, echter toen op de verdieping erboven geïnspecteerd werd op mogelijke doorslag, sloegen beneden opeens de vlammen uit de houten ombouw. Hierop is direct een blussing ingezet met een straal hoge druk. Ook werd een schuimblusser achter de hand gehouden. Uiteindelijk bleek ook een kleine doorslag te hebben plaatsgevonden naar het plafond.

Het nader bericht 'kleine brand' werd doorgegeven aan de meldkamer. Hierop is de tankautospuit van Leidschendam-Voorburg retour gegaan naar de kazerne. Het redvoertuig is wel ter plaatse gekomen. Getracht is om deze op te stellen, om zo vanaf bovenaf de schoorsteen te inspecteren en eventueel te ramouneren. Hiertoe is het redvoertuig de oprijlaan op gemanoeuvreerd. Dit lukte nog, maar door de dichte begroeiing gelukte het niet om het redvoertuig in stelling te krijgen.

Het hulpverleningsvoertuig van de kazerne Wassenaar is ter plaatse gevraagd voor materialen om de houten ombouw te slopen en voor het brengen van een extra ladder. Na het slopen van de houten ombouw kon de brand definitief geblust worden. De brandweer is uiteindelijk ook met behulp van ladders naar het dak gegaan, om zo de schoorsteen van bovenaf te inspecteren.

Ondertussen werd een ambulance ter plaatse gevraagd voor diverse bewoners van het pand, die rook in hadden geademd. Gezien de hoeveelheid personen die gecontroleerd moesten worden, werd er nog een ambulance ter plaatse gevraagd alsmede de motorondersteuning. Deze laatste in verband met zijn functie als Officier van Dienst-Geneeskundig. Vanwege het slechte weer is deze met de auto ter plaatse gekomen.

Uiteindelijk zijn zes mensen gecontroleerd op rookinhalatie. De moeder van het gezin, een tweede volwassene en drie kinderen hadden klachten, de vader van het gezin had geen klachten. Echter, ook deze werd door ambulancepersoneel gecontroleerd. Uiteindelijk is de moeder van het gezin voor controle naar het ziekenhuis gebracht.

De Lange Kerkdam is gedurende het incident in de richting van de N44 afgesloten geweest. Het verkeer werd ter plekke over de andere rijbaan geleid.

Foto's: Pascal de Haas

dsc_7849-1

dsc_7853-1

dsc_7866-1

dsc_7869-1

dsc_7875-1

dsc_7876-1

dsc_7882-1

dsc_7895-1