Hoe koud het was en hoe ver...... | Regio15.nl

Hoe koud het was en hoe ver......

20111210-icc

t-SanBar_ICC_IMG_1719Den Haag - Het was vandaag een dag waarop in de stad verschillende groepen cq. belangengroeperingen hun stem lieten horen.




In het centrum van de stad organiseerden tegenstanders van abortus de 'Mars voor het leven'. Maar er werden ook Koerden en Hare Krishna's op het Plein gesignaleerd, die hun mening niet onder stoelen of banken wensten te steken.

Elders in de stad, bij het International Criminal Court (ICC) aan de Maanweg, demonstreerden op dat moment nog eens enkele honderden aanhangers van oud-president Laurent Gbagbo van Ivoorkust, die sinds 30 november jl. gedetineerd is in de gevangenis in Scheveningen. Ivoorkust is een voormalige Franse kolonie en de meesten van de paar honderd demonstranten kwamen dan ook uit Frankrijk en België.

De demonstratie ging overigens gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. Er was veel politie op de been om eventuele wanordelijkheden de kop in te drukken en de Regulusweg werd in beide richtingen afgesloten om ruimte te maken voor de demonstranten en hun podium. De demonstratie is echter rustig verlopen.

De demonstranten uit Frankrijk waren met bussen aangevoerd. Dat laatste vormde na de demonstratie een groot probleem. Vanwege de rijtijdenwet moesten de chauffeurs van deze touringcars na hun rit naar Nederland namelijk een verplicht aantal uren rust nemen. Dat betekende dat zij vanavond pas om 21.00 uur weer achter het stuur mochten plaatsnemen. De demonstratie eindigde echter om 15.30 uur. Uiteindelijk hebben de inzittenden van de bussen, ongeveer 300 in getal, tot ergens tussen 19.00 uur en 21.00 uur op straat vertoefd, in afwachting van het vertrek. Een aantal van hen werd de kou te gortig en zij zochten dus tijdelijk hun heil in het benzinestation op de Maanweg of in het hotel "Mövenpick" op het Stationsplein in Voorburg. De demonstranten die voor de zekerheid in de buurt van de bussen bleven, hebben de uren wachttijd gelaten en rustig doorgebracht.

Video: Sander Paardekooper

Video: René Hendriks

Foto's: Sander Paardekooper en Robert Johnson

w-SanBar_ICC_IMG_1710

w-SanBar_ICC_IMG_1713

w-SanBar_ICC_IMG_1719

w-SanBar_ICC_IMG_4164

w-SanBar_ICC_IMG_1721

w-SanBar_ICC_IMG_1725

ICC1

ICC2

ICC3

ICC4

w-SanBar_ICC_IMG_1775