Lugubere vondst voor de deur van Braziliaanse ambassade | Regio15.nl

Lugubere vondst voor de deur van Braziliaanse ambassade

Den Haag - Agenten hebben vannacht een lugubere ontdekking gedaan voor de deur van de Braziliaanse ambassade aan de Mauritskade.


Op de stoep en voor de deur van de ambassade van Brazilië werden omstreeks 02:00 uur vijf lijkjes van doodgeboren biggen aangetroffen. 

De lijkjes lagen op een A4 waar de volgende tekst op stond: "Voor uw maaltijd gestorven", "Kerst zonder dierenleed begint op uw bord" en daarbij een verwijzing naar de social media kanalen van de "Vegan Strike Group", een internationale groep die zich richt op dieren die lijden in de entertainment industrie. Zij zouden met 'strijdbare' en 'vreedzame' acties de aandacht op het onderwerp dierenleed willen brengen. 

De keuze voor de ambassade van Brazilië heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met een productiepiek van geslachte vleesvarkens in 2022. Volgens het artikel op varkens.nl komt het aantal vleesvarkens dat in Braziliaanse slachterijen met overheidstoezicht wordt geslacht dit jaar naar verwachting uit op 54,5 miljoen. Dat is een stijging van ruim 2,5 procent ten opzichte van het aantal geslachte vleesvarkens in 2021.

In december 2021 heeft de actiegroep een soortgelijke actie gehouden, toen werden er op 75 locaties doodgeboren biggetjes aangetroffen.

Agenten hebben bij de Braziliaanse ambassade in Den Haag een afzetting gemaakt en medewerkers van de Forensische Opsporing (FO) hebben uitgebreid onderzoek verricht. Er zouden in het land de afgelopen tijd vaker soortgelijke vondsten zijn gedaan. Hoe de activisten aan de doodgeboren biggen zijn gekomen en wanneer ze er precies zijn neergelegd is nog niet bekend. 

Update 11:00 uur: De dierenactivisten die achter de actie zitten, laten op social media weten dat er op 100 locaties in Nederland en België dode biggen zijn achtergelaten. De bedoeling was om de pamfletten en dode biggen voor het partijgebouw van de VVD neer te leggen, maar een actievoerder heeft zich hoogstwaarschijnlijk vergist, de pamfletten en dode biggen lagen namen voor het gebouw van de Braziliaanse ambassade. Het VVD partijgebouw ligt naast de Braziliaanse ambassade. 

Waarschuwing: de onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Video en foto's: Donny Kooistra

daNN1b.JPG

7Cu7qq.JPG

Wa itemdankzijtiplijjn

mkutYB.JPG

r3AyKC.JPG

0R19En.JPG

kHFEF1.JPG

P9F2dm.JPG

XIW7e8.JPG

3mQe7q.JPG

SzaLec.JPG

751ens.JPG

xhgdWL.JPG