Gewonden bij brand aan boord vrachtschip op de Noordzee | Regio15.nl

Gewonden bij brand aan boord vrachtschip op de Noordzee

Hoek van Holland - Bij een brand aan boord van een vrachtschip op de Noordzee zijn vanmorgen twee gewonden gevallen.


Maandagochtend kwam er een melding binnen bij het Kustwachtcentrum in Den Helder van een scheepsbrand. Er bleek een brand ontstaan te zijn in de machinekamer van het containerschip Anna. Het schip lag inmiddels ten anker op de Noordzee ter hoogte van de Rotterdamse 2e Maasvlakte. De bemanning had hun eigen blusinstallatie inmiddels geactiveerd. Twee bemanningsleden van de Anna raakten gewond. 

Diverse schepen in de buurt en diverse loodstenders gingen direct richting de Anna om hulp te bieden. Ook werden door het Kustwachtcentrum de KNRM-stations Hoek van Holland en Scheveningen gealarmeerd. Vanuit Rotterdam werd voor het eerst het MIRG-team gealarmeerd. MIRG staat voor Maritieme Incident Response Group, ook wel bekend als Scheepsbrandbestrijdingsteam. Dit team wordt gevormd door hoofdofficieren van de brandweer, officieren van de Divisie Havenmeester Rotterdam, brandweerlieden van de kazernes Bosland en Coloradoweg en mensen van het Kustwachtcentrum. 
 
De loodstender Apollo heeft twee gewonden aan boord genomen en naar de Berghaven in Hoek van Holland gebracht. Hier stonden twee ambulances (één uit Rotterdam en één uit Haaglanden), het Mobiel Medisch Team en vrijwilligers van KNRM Ter Heijde met het kusthulpverleningsvoertuig te wachten. Beide slachtoffers zijn met brandwonden overgebracht naar het brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis.
 
Aan boord van het schip waren inmiddels bemanningsleden met ademlucht bezig om een nacontrole uit te voeren in de machinekamer. De brand leek uit te zijn, wel was er nog een hoop rookontwikkeling. Er werd besloten om het MIRG Team toch in te zetten. Een helikopter van het NHV die gestationeerd staan in de Pistoolhaven brachten dit team aan boord. Ook twee blusvaartuigen van de Divisie Havenmeester Rotterdam werden ingezet bij het incidentschip.
 
Hoe de brand is ontstaan is niet bekend, hier zal onderzoek naar gedaan worden. De sleepboten Stingray en Panther van Kotug Smit Towage zijn ter plaatse om het schip, dat niet zelfstandig meer kan varen, de haven binnen te brengen.

Video: Fred van der Ende 

Foto's: Fred van der Ende, Peter Looij, Joey Bremer en Koen Corstanje Tekst: MediaTv

ASZZOz.JPG

w IMG 6695

JVlaw9.JPG

w IMG 6696

Y28QkD.JPG

Ger5sd.JPG

QgClfJ.JPG

w IMG 5554

w IMG 5556

vjGamQ.JPG

76u0Xx.JPG

0hFWsN.JPG

w IMG 6702

68Ob04.JPG

Even voor half vijf werd de Anna de haven van Rotterdam binnengesleept door de sleepboten SD Stingray en Smit Panther.

hPyDhv.jpg

oplLfx.jpg