Protest rond raadsvergadering AZC Westland | Regio15.nl

Protest rond raadsvergadering AZC Westland

's-Gravenzande - Bij een raadsvergadering over het voornemen van de gemeente om asielzoekers te huisvesten in het huidige 'Polenhotel' in Wateringen heeft een groep mensen buiten gedemonstreerd.


Een aantal bewoners en eigenaren van bedrijven in de omgeving van het gebouw hebben hun bedenkingen en waren naar het gemeentehuis in 's-Gravenzande gekomen, waar de vergadering gepland was. Het gaat dan om bewoners van Wateringen, maar ook van de naastgelegen Haagse wijk 'Wateringseveld'.

De zorgen gaan over thema's als veiligheid, maar er is ook wrevel over het gevoel totaal niet in de plannen gekend te zijn. Dit geldt helemaal voor de bewoners van Wateringseveld; omdat zij niet in de gemeente Westland wonen hebben zij het idee nergens invloed uit te kunnen oefenen.

Omdat de emoties mogelijk hoog op konden lopen, heeft een aantal horeca ondernemers rond het Marktplein uit voorzorg besloten om de zaak gesloten te houden.

Toeval of niet, de nacht voor de vergadering sneuvelden vier ruiten van het gemeentehuis aan de kant van de Langestraat. De politie ging er vooralsnog niet van uit dat het iets te maken heeft met de raadsvergadering van vanavond.

De politie liet echter niets aan het toeval over. De omgeving van het gemeentehuis werd afgezet en er was veel politiepersoneel op de been. Alleen met een uitnodiging mocht het gemeentehuis betreden worden.

Er was geen demonstratie aangevraagd. Desondanks verzamelde een groep van rond de 250 mensen zich op het Marktplein en scandeerden wat leuzen. 

De sfeer was vrij gemoedelijk. De politie koos ervoor om niet in te grijpen. Rond 21:00 viel de groep uit elkaar en ging iedereen naar huis. De raadsvergadering was op dat moment nog niet afgelopen.

De uitkomst was uiteindelijk dat met een minieme meerderheid (20 tegen 19) de motie tegen de komst van het AZC is verworpen.

Video: Rene Hendriks

Foto's: Nick van Mourik, Tim de Kleyn, Rene Hendriks, Fred van der Ende

w DSC0013

w DSC 0009

w DSC 0010

w DSC 0011

WJubJs.JPG

wVTE7D.JPG

w PEEN7760

2MTE6n.JPG

zw28qL.JPG

PLLCHb.JPG

gYxDNw.JPG

iFp9KC.JPG

igTNr1.JPG

NWgw09.JPG

QxGA3I.JPG

ow0BP2.JPG