Actiegroep AAGU blokkeert hoofdingang Ministerie V&J | Regio15.nl

Actiegroep AAGU blokkeert hoofdingang Ministerie V&J

Den Haag - Ongeveer dertig leden van een actiegroep hebben vanochtend de hoofdingang geblokkeerd van het Ministerie van Veiligheid en Justitie aan de Turfmarkt.


Het betreft actievoerders van de Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU). De actie is volgens een publicatie 'een protest tegen de voor dit voorjaar gepland staande ingebruikname van een nieuwe gevangenis voor vluchtelingengezinnen in Soesterberg'.

Een aantal activisten heeft zich aan het hek van het ministerie vastgeketend en anderen staan met spandoeken en delen flyers uit.

Medewerkers van het ministerie worden via een zij-ingang naar binnen geloodst. De actie levert dus nauwelijks hinder op.

De politie heeft de demonstranten even voor zeven uur gevorderd de demonstratie - die kennelijk niet is aangemeld - te beëindigen, omdat anders geweld zou worden gebruikt.

Update 07:30: de demonstranten voldeden niet aan de vordering om de demonstratie te beëindigen en te vertrekken en zijn nu één voor één aangehouden en afgevoerd. Alleen nog enkele demonstranten die zich aan het hek hadden vastgeketend zitten er nog.

Update 08:30: de actievoerders die zich aan het hek hadden vastgeketend, zijn door politiemensen los gemaakt. Daarna zijn ook zij aangehouden en naar het bureau gebracht. Daarmee was de hoofdingang weer bereikbaar geworden.

Het eerder aangekondigdigde 'geweld' was overigens niet noodzakelijk: de actievoerders lieten zich zonder verzet afvoeren.

Update 16:00: de actievoerders zijn weer vrij

Foto's en video: Donny Kooistra en Rene Hendriks

yDvh7N.JPG

MgJGB6.JPG

lWrGcN.JPG

JHdQET.JPG

5om4eV.JPG

8Mw4WZ.JPG

rJ92uv.JPG

Akc41d.JPG

dmOAsW.JPG

fR05Ed.JPG

UASbcC.JPG

ecdogW.JPG

M2E1Nr.JPG

uZVQ6C.JPG

YLKZYa.JPG

xDzAb5.JPG

FO5LFU.JPG

DpA1Wq.JPG

77bHcT.JPG

cCm17U.JPG

3uOPlA.JPG

QAmqBI.JPG

z8db5i.JPG

5avWPF.JPG

O2OWNG.JPG

lHPwKh.JPG

ygiZaY.JPG

GuUZTs.JPG

lIx0Td.JPG

w PEEN9031

xSojqU.JPG

Ywhqdm.JPG

e524w5.JPG

9Wsk4u.JPG

R8sbun.JPG