Demonstratie tegen politie eindigt in politiecel | Regio15.nl

Demonstratie tegen politie eindigt in politiecel

Den Haag - Een demonstratie tegen repressie door de politie eindigde vanavond voor zo'n 100 tot 200 demonstranten in de politiecel.


Een groep activisten uit linkse hoek had een demonstratie aangevraagd. Tijdens deze demonstratie wilden zij aandacht vragen voor de grenzen die de gemeente Den Haag stelt aan hun grondrecht om te demonstreren.

Met name tijdens de recente Pegida demonstraties wilden vertegenwoordigers van deze groep een tegengeluid laten horen, maar zij krijgen daar geen toestemming voor of ze krijgen een locatie op ruime afstand van Pegida toegewezen. Demonstranten die zich toch laten zich zien in de buurt van de Pegida demonstratie werden dan telkens opgepakt omdat zij op dat moment een 'onaangekondigde demonstratie' houden waarvoor geen toestemming is verleend. Recent leverde een dergelijke tegenactie zelfs een 'Miami Vice' tafereel in de Haagse grachten op. Ook hebben een aantal anti-fascisten een gebiedsverbod voor de Schilderswijk opgelegd gekregen.

Voor deze demonstratie was door de gemeente Den Haag wel toestemming verleend, maar er waren beperkende voorwaarden aan gesteld. Zo was het o.a. verboden om gezichtsbedekking te dragen.

De demonstranten zien dat als een poging van de politie om hun aanwezigheid te documenteren en hun identiteit vast te stellen. Een fors percentage van de groep die zich verzamelde op het Kerkplein had daarom toch gezichtsbedekking op. De politie vorderde de mensen om de bedekking te verwijderen, en anders zou er ingegrepen worden. Om dat dreigement kracht bij te zetten, werd de groep omsingeld door een kring ME.

De groep weigerde, waarop de politie via luidsprekers omriep dat de demonstratie op last van de burgemeester ontbonden werd. De groep mocht dus niet hun aangekondigde tocht door een deel van de binnenstad maken. Maar de groep bleef staan en weigerde te vertrekken. In plaats daarvan ontstond een 'geluidsgevecht'; de politie die via luidsprekers zaken vorderde vs. de geluidsinstallatie van de demonstranten die toespraken hielden.

Na ongeveer een half uur werd er vanuit geluidswagen van de politie omgeroepen dat de aanwezigen aangehouden waren. De demonstranten kregen de keuze: uit de groep stappen en vreedzaam aangehouden worden, of in de groep blijven en later met geweld aangehouden worden. Een tiental demonstranten koos voor de geweldloze optie, maar het grootste deel van de groep van (naar schatting) 200 demonstranten bleef staan. Daarna greep de mobiele eenheid in en werden de eerste demonstranten met geweld uit de groep gehaald.

Tijdens de schermutselingen werd er met vuurwerk en flessen verf naar de politie gegooid. Na enige tijd 'matten' werd het rustiger. Telkens werden demonstranten 'één voor één' uit de groep geplukt, aangehouden en in bussen gezet.

Alle arrestanten werden gefouilleerd voordat ze in de bussen werden geladen. Daarbij werden stokken, klauwhamers, en flessen met verf en urine gevonden.

Naar schatting zijn uiteindelijk tussen de 100 en 200 demonstranten aangehouden. Om ze naar het hoofdbureau te vervoeren waren meerdere HTM bussen en arrestantenbusjes nodig. Eenmaal op het hoofdbureau aangekomen gaan ze naar verwachting een bekeuring krijgen voor 'het niet voldoen aan bevel of vordering'.

Het winkelend- en uitgaanspubliek werd op afstand gehouden. De trams die normaliter door de Torenstraat rijden hebben enige uren stilgestaan op last van de politie. Ook de Jan Hendrikstraat was afgesloten voor het verkeer.

Update 23.15 uur: de politie meldt dat er 166 demonstranten zijn aangehouden op het Kerkplein.

Video: Ferrie van der Geer


Video: Maurice Schotman


Video: Nick van Mourik


Foto's: Bob van Keulen, Nick van Mourik, Rene Hendriks

dDwwxP.JPG

ALlZuT.JPG

P1UwwT.JPG

eegwKw.JPG

1dXrBo.JPG

qHuv1C.JPG

bHRWcf.JPG

y2hkvv.JPG

j2mjLG.JPG

3nA7L9.JPG

TT5yld.JPG

6FNXfl.JPG

6adyB0.JPG

h2XY99.JPG

pcUxst.JPG

Yfx7CJ.JPG

oU85h4.JPG

MikOaH.JPG

IzKxs6.JPG

F5xRn9.JPG

OnhLMF.JPG

XgDam7.JPG

iXRuhs.JPG

Lni2gU.JPG

691Fue.JPG

0niXXX.JPG

ccr5NO.JPG

I3YqSH.JPG

wOXlAb.JPG

Yd3SPv.JPG

YTgv0R.JPG

nwSqBk.JPG

6j1Bpr.JPG

Bsp840.JPG

huxcl2.JPG

ETqZDQ.JPG

67KMHi.jpg

Hww0vJ.JPG

7Z6VVd.JPG

QhWhhh.JPG

HwmYwz.JPG

Wi4roI.JPG

SfagPR.JPG

4YHJwY.JPG

c69r0F.JPG

Hdt9gR.jpg

zdZnJJ.JPG

eLbWoY.JPG

cCfkgS.JPG

HbH8iN.JPG

jdrOFr.JPG

J3x92c.JPG

WIBi6M.JPG

GVJOEJ.JPG

CukcyE.JPG

fpdaTn.JPG

MfswFy.JPG

i0kE3N.JPG

YPHiWi.JPG

CsPiie.JPG

uv1dMg.JPG

7d87bt.JPG

o03O4A.JPG

0apeBR.JPG

T2MNoQ.JPG

MS7rdf.JPG

sDn0Fh.JPG

cRh07K.JPG

B89boo.JPG

zqLvAf.JPG

xruec7.JPG

eL3I4s.JPG

0VF64n.JPG

v8ymGm.JPG

2aDgRu.JPG

C7VysG.JPG

3wVmMt.JPG

e3ignc.JPG

4JiS3L.JPG