Motor voor brandweer Haaglanden | Regio15.nl

Motor voor brandweer Haaglanden

15-9061th-IMG 2464

Haaglanden - In navolging van de AMON van RAV Haaglanden, gaat de brandweer nu ook gebruik maken van een motor.


Op dit moment gaat het nog om een proeffase, waarin ervaringen worden opgedaan.

De motor, een BMW R 1200 RT, zal worden bestuurd door een bevelvoerder die een aanvullende rijopleiding heeft gevolgd. De motor zal het komende jaar in Den Haag rond gaan rijden en zal voornamelijk worden ingezet bij kleinere incidenten. Na dat jaar zal de proefperiode worden geëvalueerd en wordt besloten of meerdere motoren worden aangeschaft.

Het belangrijkste voordeel van zo'n klein en wendbaar voertuig is natuurlijk dat deze snel ter plaatse kan zijn; ook als het verkeer vaststaat.

De motor is uitgerust met het 'Fire Express'-blussysteem. Dit blussysteem maakt gebruikt van premix (water met schuimvormend middel) en wordt aangedreven door middel van de luchtdruk van een ademluchtcilinder. Er bevindt zich tevens een AED op de motor, alsmede diverse gereedschappen.

Zoals gezegd zal de motor voornamelijk worden ingezet bij kleinere incidenten zoals bijvoorbeeld kleine brandjes en zal deze ook naar automatische brandmeldingen toe rijden. De brandweermotor fungeert dus ook deels als 'verkenner'. Doordat de 15-9061 snel ter plaatse kan zijn bij een incident, kan de bevelvoerder bepalen hoeveel slagkracht er nodig is om het incident snel aan te pakken. Of: dat er geen 'groot' materieel nodig is en dat de overige voertuigen dus terug kunnen keren. De bestuurder van de motor zal in elk geval geen 'binnenaanval' doen, dus betreedt geen brandende panden.

De motor zal zijn thuisbasis hebben op kazerne Den Haag-Centrum, maar zal voornamelijk op straat 'surveilleren'.

Foto's: Dejan Jeremic, Maurice Schotman, Ron Pietersen en John Ekkel

WDJ-IMG 1500

WDJ-IMG 1532

WMJ-IMG 2470

WDJ-IMG 1578

WMS-IMG 2474

w-DSC00804

w-DSC00806

w-DSC00807

WMS-IMG 2498

WMS-IMG 2476

WDJ-IMG 1524

WRP-IMG 0006 co