Demonstratie loopt uit de hand | Regio15.nl

Demonstratie loopt uit de hand

t-jfa 136Politie Haaglanden hield maandag 6 juli bij de Chinese Ambassade aan de Adriaan Goekooplaan in Den Haag 142 demonstranten aan.

De demonstranten verzamelden zich omstreeks 13.00 uur bij de ambassade. De vooraf aangekondigde demonstratie was een oproep tot stopzetting van de bezetting van Oost-Turkistan door China. Politie Haaglanden was aanwezig om de demonstratie te begeleiden.

Omstreeks 13.30 uur raakte de gemoederen bij de demonstranten dermate verhit dat zij de ambassade met stenen bekogelden. De agenten, die voor het hek stonden, konden de stenen nog maar net ontwijken. Ook probeerden een aantal demonstranten over het hek te klimmen. Politiepersoneel kon dat voorkomen.

De meldkamer van Politie Haaglanden stuurde direct extra politie-eenheden naar de ambassade om de situatie onder controle te brengen. De politie hield vervolgens alle aanwezige demonstranten aan op verdenking van het plegen van openlijk geweld. In het tumult raakte één demonstrant gewond.

Agenten, waaronder ook hondengeleiders, ruiters en het Parate Peloton, omcirkelden de demonstranten in afwachting van transport. De demonstranten lieten zich zonder verzet naar de busjes begeleiden. Met de arrestantenbusjes en gehuurde bussen van de HTM werden de verdachten vervoerd naar het hoofdbureau van Politie Haaglanden waar zij werden ingesloten voor nader verhoor.

De Scheveningseweg en de directe omgeving van de ambassade zijn enige tijd afgesloten geweest in verband met de veiligheid en het vervoer van de aangehouden demonstranten.

Van de aangehouden groep zitten een dag later nog 39 personen vast. 26 van hen werden herkend aan de hand van foto’s en televisiebeelden waarop te zien was dat zij de ambassade met stenen bekogelden en over de hekken probeerden te klimmen. Toen de overige demonstranten een bekeuring kregen voor het verstoren van de openbare orde, bekenden dertien van hen spontaan dat ook zij betrokken waren geweest bij het fysieke geweld tegen de ambassade. 103 demonstranten verlieten rond middernacht het politiebureau. Zij werden met bussen vervoerd naar een pand aan de Schalkburgerstraat. De overige 39 demonstranten zijn allen in verzekering gesteld.

De politie verwacht de komende dagen op basis van foto’s en camerabeelden wellicht meer mensen te herkennen en sluit hernieuwde aanhoudingen niet uit. De ambassade staat vooralsnog onder verscherpt politietoezicht.

w-jfa 136

w-jfa 143

w-jfa 155

w-jfa 159