Rode vlag in Wassenaar ivm oranje zeewater | Regio15.nl

Rode vlag in Wassenaar ivm oranje zeewater

Wassenaar - Ondanks het mooie weer gold voor het strand van Wassenaar vanmiddag enige tijd een zwemverbod: het zeewater kleurt oranje.


Omstreeks kwart over twaalf werd op de strandpost van Reddingsbrigade Wassenaar de rode vlag gehesen, ten teken dat er vanaf dat moment een bad- en/of zwemverbod gold.

De reden daarvoor was dat er een oranje substantie in het water was te zien. Zolang niet duidelijk was om wat voor substantie het ging, mocht er niet in zee worden gezwommen. Rijkswaterstaat moest eerst ter plaatse zijn geweest om de oranje substantie te onderzoeken.

Omstreeks twee uur vanmiddag werd duidelijk dat het om 'roodalg' ging. Hierop werd de gele vlag gehesen ten teken dat het verbod was opgeheven, maar dat het nog steeds gevaarlijk is om te zwemmen of te baden. De politie adviseert vooralsnog om niet te gaan zwemmen.

Ook voor de kust van Scheveningen was een oranje gloed in het water waarneembaar. Daar gold echter geen bad- en/of zwemverbod.

Update 3 augustus: volgens de gemeente Den Haag wordt de rode gloed in zee veroorzaakt door zeevonk. Er geldt een negatief zwemadvies.

Video en foto's: Machiel Janssen


w IMG 0436

w IMG 1974

w IMG 1975

w IMG 1981

w IMG 1985

w IMG 1986

w IMG 1997