Grote oefening brandweer en BHV in Maasland | Regio15.nl

Grote oefening brandweer en BHV in Maasland

thdsc_0483De Brandweer Westland heeft vanavond tezamen met de Bedrijfshulpverlening van de Greenery een grote oefening gehouden bij de Greenery en de naastgelegen NAM in Maasland.



Nadat er in de kazerne van de Lier om 19.30 uur eerst was verzameld en een briefing was gehouden, waarbij protocollen en leerdoelen werden doorgenomen, kwam de oefenalarmering.

De melding was dat bij de NAM de arm van een hijskraan was afgebroken en de hijslast een gasleiding had doorboord. Er was vervolgens bij de naastgelegen Greenery een vrachtwagen door het aldus vrijkomende gas gereden en deze vrachtwagen was weer tegen een andere vrachtwagen gebotst. Hierdoor kwam laatstgenoemde vrachtwagen in brand te staan en ontstond er daardoor in de Greenery zelf ook een fikse brand.

Omdat hijslast van de hijskraan op twee werknemers terecht was gekomen en deze aldus bekneld lagen, werd al snel opgeschaald naar 'middel hulpverlening'. De brand in de Greenery ontwikkelde zich razendsnel doordat verpakkingsmateriaal in brand was gevlogen. De brandweer schaalde dat deel van de calamiteit dan ook fictief op naar 'zeer grote brand'.  Tevens werd 'Grip 1' afgekondigd.

Nadat alle protocollen waren doorlopen en de situatie onder controle was, was de oefening rond 21.10 uur ten einde. Brandweer Westland had overigens flink uitgepakt; nagenoeg van alle kazernes namen voertuigen deel aan deze oefening. Er werden maar liefst 6 tankautospuiten ingezet, een hoogwerker, twee haakarmwagens en diverse dienstauto's. Overigens deed er ook een tankautospuit uit Maasland zelf (Midden Delfland) mee aan de oefening.

Aan deze oefening namen voorts 40 personeelsleden van de Greenery mee, waaronder een aantal bedrijfshulpverleners en 9 oefengewonden. Van brandweerzijde deden zo'n 50 a 60 deelnemers mee. De Greenery houdt dit soort grote oefeningen eenmaal per jaar. Dit niet alleen teneinde de BHV'ers getraind te houden (een verplichting overeenkomstig de Arbowet), maar ook om de samenwerking met de brandweer te trainen.

Foto's: Chavez van Leeuwen

wdsc_0496

wdsc_0469

wdsc_0472

wdsc_0494

wdsc_0502

wdsc_0507

wdsc_0517

wdsc_0528

wdsc_0549

wdsc_0567