Agenten belaagd tijdens onderzoek aanrijding met politiebus | Regio15.nl

Agenten belaagd tijdens onderzoek aanrijding met politiebus

Den Haag - Bij een ongeval op de Vaillantlaan met de kruising Hobbemastraat is vanavond een politiebus op de zijkant terecht gekomen.


Rond tien over half twaalf kwamen een politiebus (met twee agenten) en een auto met elkaar in botsing op de kruising nabij het Paletplein. Bij het ongeval werd de politiebus in de zijkant geraakt door de auto waarbij de politiebus gekanteld tot stilstand kwam. De agenten hebben de meldkamer direct geinformeerd waarbij direct twee ambulances werden gealarmeerd. De agenten zijn door omstanders uit hun dienstvoertuig geholpen.

Vooralsnog kan de woordvoerder van de politie alleen aangeven dat de twee agenten worden behandeld door ambulancepersoneel en relatief lichtgewond lijken te zijn. Eén van de inzittenden van het andere voertuig heeft mogelijk nek- en/of rugletsel. Deze persoon is gestabiliseerd in zijn voertuig en vervolgens met een nekkraag naar het ziekenhuis vervoerd. 

Uit navraag bij de meldkamer bleek dat de politieagenten niet onderweg waren naar een melding en dus ook hoogstwaarschijnlijk geen zwaailicht en sirene voerden. Op sociale media reageren omstanders dat zij zagen dat de politiebus door rood reed en zwaailichten aan had staan, deze berichten zijn nog niet bevestigd. 

Door het ongeval werd een groot gedeelte van de Vaillantlaan, de kruising van de Vaillantlaan met de Hobbemastraat en het Paletplein afgesloten. Tram- en busverkeer raakte door de afsluitingen gestremd.

Omdat het een aanrijding betreft met een dienstvoertuig, kwam een onderzoeksteam van een andere eenheid ter plaatse. In dit geval heeft de Verkeers Ongevallen Analyse (VOA) van de eenheid Rotterdam-Rijnmond onderzoek verricht. De auto en de politiebus zijn vervolgens allebei afgevoerd met een berger van de politie.

Agenten belaagd

Tijdens het onderzoek kwamen er groepen jongeren naar de ongevalslocatie. Jongeren begonnen met het uitschelden van agenten en het kapot maken van afzetlint. De politie riep daarop assistentie in van collega's en hebben vervolgens het afzetgebied vergroot.

Er werden enkele stenen naar de agenten gegooid. Eén van de stenen raakte een politiewagen waarbij de ramen van deze politiewagen gesneuveld raakte. Er werd onder andere 'Allah Akbar' geschreeuwd en er werd midden op straat een WC-pot kapot gegooid. De politie heeft vervolgens op linie, en met behulp van honden en de 'lange lat', de groepen uit elkaar gedreven. Voor zover bekend zijn er geen agenten gewond geraakt en zijn er geen aanhoudingen verricht.

Het is niet de eerste keer dat groepen jongeren zich in de Schilderswijk tegen de politie keren. In juni 2015 waren er op dezelfde locatie rellen na een demonstratie in verband met de dood van de Arubaan Mitch Henriquez. Ook tijdens het onderzoek naar de aanrijding waarbij politie agent Mario zwaar gewond raakte, keerden omstanders zich tegen de politiemensen die de afzettingen bewaakten.

Twee buurtbewoners die de wanordelijkheden hadden zien gebeuren, hebben koffie, thee en koekjes aan de agenten aangeboden, dit werd erg gewaardeerd.

Video: Daan van den Ende

Foto's: Danny Botman, Daan van den Ende en Donny Kooistra

GPAySO.JPG

h0kQc5.JPG

bSahIX.JPG

vYH1cx.JPG

ReaRMa.JPG

f0ea7b.JPG

6LTzGH.JPG

lmrnSM.JPG

WznOQR.JPG

QBhqu8.JPG

6cVklO.JPG

Q5m7TX.JPG

b4fXbz.JPG

W2Ntaz.JPG

FjtTls.JPG

xNfvoW.JPG

fvt6sm.JPG

qN3NKm.JPG

8cbpPC.JPG