Brandweer assisteert bij terugplaatsen nest torenvalkjes | Regio15.nl

Brandweer assisteert bij terugplaatsen nest torenvalkjes

Den Haag - Brandweer en Dierenambulance zijn vanavond in park Oosterbeek in actie geweest in verband met een nest torenvalkjes.


Het verhaal begint al vrijdagavond, toen er een grote tak afbrak van de 'treurbeuk' op Landgoed Oosterbeek. In de holte die het breukvlak vormde, zat een Torenvalknest.

De jongen uit dat nest overleefden de val en werden gevonden door een voorbijganger. Die waarschuwde de Dierenambulance Den Haag die er om de hoek zit. Zij zorgden ervoor dat de vijf jongen in het Vogelasiel De Wulp terecht kwamen. De volgende dag - zaterdag dus - werden zij teruggeplaatst in een noodbak in een naburige boom.

Zondag bleek dat de Torenvalk-ouders de jongen niet konden voeren, omdat de kauwen die er naast aan het broeden bleken, hen de doorgang naar de noodbak beletten.

Waarschijnlijk door honger gedreven sprongen zondagavond twee jongen uit de noodbak. En weer kwam de Dierenambulance Den Haag in actie. Die regelde dat Staatsbosbeheer een andere kast kwam brengen, dat de Brandweer Leidschendam-Voorburg met zijn hoogwerker kwam en dat een boomverzorger de nieuwe kast in een buurboom ophing.

De jongen werden daarin overgeplaatst. Die worden daar -zoals vandaag bleek- wél gevoerd. Hopelijk komen zij deze  onfortuinlijke hongerperiode snel te boven.

Foto's: Nick van der Toorn Tekst: Wim van Yperen

Vl7i8j.JPG

c4oET4.JPG

WevJLw.JPG

YaFgR0.JPG

4QDxHd.JPG

zlmhaw.JPG

Qujyi6.JPG

iU4K7J.JPG

3ve5zE.JPG

llz7n4.JPG

lU3XTO.JPG