Dierenambulance in actie in verband met botulisme | Regio15.nl

Dierenambulance in actie in verband met botulisme

Rijswijk - Het is al enige tijd warm buiten en dan kan je er de klok op gelijk zetten: botulisme steekt weer de kop op.


Botulisme is één van de drie meest voorkomende ziektes onder wilde vogels; ieder jaar levert de bacterie die botulisme veroorzaakt vele zieke en overleden vogels op.

De laatste dagen worden ook in onze regio meerdere gevallen gemeld van vogels die besmet zijn met de Clostridium botulinum bacterie. Deze bacterie produceert gif dat bij de besmette vogels verllammingsverschijnselen veroorzaakt.

Zo werden afgelopen dinsdag door de Dierenambulance in Ypenburg tientallen dode en zieke slachtoffers van botulisme opgehaald.

Vanmorgen kreeg de Dierenambulance een melding dat in een sloot nabij kinderboerderij het 'Akkertje' aan het Julialaantje meerdere zieke eenden zouden zitten. Een medewerker van de Dierenambulance heeft samen met de brandweerlieden van de tankautospuit van Rijswijk meerdere zieke eenden uit het water gehaald en overgebracht naar vogelasiel de Wulp.

Daar worden de zieke eenden een aantal keer per dag gespoeld. Meestal knappen de dieren daar wel van op.

Is botulisme overdraagbaar van dier op mens? Alleen de botulisme types A,B, E en F kunnen risico's opleveren voor mensen. Gelukkig komen deze types echter slechts zeer sporadisch voor!

Foto's: Roy Wolters

4KjQCQ.JPG

a6KhNc.JPG

PjAnx8.JPG

2HlxcN.JPG

AJdDqw.JPG

91hCQl.JPG

oUSDhf.JPG

as9TY9.jpg