Wassenaar - De 27-jarige Wassenaarder die zondag 19 februari zwaargewond raakte toen hij met zijn auto op de Stoeplaan tegen een boom reed, had teveel gedronken. De uitslag van het bloedonderzoek dat van de man werd afgenomen heeft dat vermoeden bevestigd. De man had twee keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed.

De man botste met zijn auto tegen een boom toen hij bij een eerder ongeval op de Benoordenhoutseweg in Den Haag er vandoor ging. Een politieagent wilde het ongeval afhandelen waarop de 27-jarige bestuurder van een van de twee bij de aanrijding betrokken auto's vrijwel direct in zijn auto stapte en wegreed richting Wassenaar.

Korte tijd later trof de politie de auto op de Stoeplaan in Wassenaar tegen een boom aan. De bestuurder werd aan de passagierszijde van de auto ernstig gewond aangetroffen. De 27-jarige man werd direct naar het ziekenhuis vervoerd. Hier werd van de bestuurder een bloedproef afgenomen om vast te stellen of hij al dan niet met te veel alcohol op achter het stuur zat. 

Twee keer toegestane hoeveelheid
Uit dat onderzoek bleek dat de man 1,4 promille alcohol in zijn bloed had, de toegestande hoeveelheid is echter 0,5. Niet bekend is hoe het met de verwondingen van de verdachte gaat. Tegen de 27-jarige is proces-verbaal opgemaakt.

De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes is de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA) van kracht. Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 380 euro.