Zeer grote brand Ampèrestraat | Regio15.nl

Zeer grote brand Ampèrestraat

20120613-amperestraatt-peen7226Den Haag - Vanochtend is er brand uitgebroken in een kringloopwinkel aan de Fahrenheitstraat.


De brandweer werd rond tien voor half twaalf gebeld dat de winkel vol rook zou staan. Hierop zijn er twee tankautospuiten en een hoogwerker van de kazernes Den Haag-Archipel en Den Haag-Centrum ter plaatse gestuurd.

Al snel bleek dat dit een gecompliceerde brand was, omdat de brand feitelijk op twee adressen in twee verschillende straten woedde. Omdat dit betekende dat de bemanning van beide tankautospuiten zou worden ingezet, heeft de bevelvoerder van de eerste tankautospuit dan ook rond half twaalf gelijk opgeschaald naar 'middelbrand'. De inzet werd bemoeilijkt, omdat de indeling van het pand voor verwarring zorgde. Het bleek namelijk dat de brand woedde in het deel van het pand dat voorheen als garage dienst deed en waarvan de ingang zich aan de Ampèrestraat bevindt. De garage was niet meer als zodanig in bedrijf en de scheidingswand tussen garage en kringloopwinkel was doorgebroken; de kringloopwinkel heeft tegenwoordig het gehele pand, dat is gelegen tussen Ampèrestraat en Fahrenheitstraat, in gebruik.

Omdat de brandweer de brand moeilijk onder controle kreeg, werd de brand omstreeks vijf voor half één opgeschaald naar 'grote brand' en vervolgens om even over half één naar 'zeer grote brand'. Er is een extra hoogwerker gealarmeerd, alsmede extra tankautospuiten en ondersteunende eenheden uit onder andere Monster, Wateringen en Pijnacker-Nootdorp. Met name het adembeschermingsvoertuig uit Wateringen maakte overuren; er moest zelfs aanvulling van de ademlucht worden gehaald bij kazerne Den Haag-Loosduinen.

De brand is volgens de brandweer ontstaan in de kelder van het pand. Volgens de brandweer liepen de temperaturen zeer hoog op bij de brand. Daarom is er voor gekozen om onder andere middels een waterkanon veel water te spuiten op de brand, zodat het pand daarna sneller kon worden betreden door de brandweer.

Inmiddels waren enkele omliggende woningen ontruimd. Ook werden straten afgezet, onder andere in verband met het grootschalig watertransport. In verband met het bewaken van de afzettingen en toezicht op het grootschalig watertransport, heeft de politie zelfs extra personeel van het Parate Peloton in dienst moeten roepen. De hulpdiensten hebben in verband met de langdurige inzet en de invloed op de omgeving omstreeks kwart over één GRIP1 afgekondigd.`

Burgemeester Van Aartsen van Den Haag heeft zich ter plaatse op de hoogte laten stellen van de situatie.

Even over half drie had de brandweer de brand onder controle en is het sein 'brand meester' gegeven; ook is afgeschaald naar 'GRIP0'. Er wordt onderzoek verricht naar het ontstaan van de brand. De woordvoerder van de brandweer ontkent overigens geruchten van omwonenden dat zich in het pand een hennepkwekerij zou hebben bevonden.

Er zijn bij de brand geen gewonden gevallen.

Kijk hier voor het volledige persbericht van de Veiligheidsregio Haaglanden.

Video: Dejan Jeremic

Video: René Hendriks

Foto's: Dejan Jeremic, René Hendriks, Hans Groenewegen en Peter Hofman

w-img 8619

w-img 8635

w-img 8648

w-img 8655

w-img 8666

w-img 8667

w-img 8669

w-img 8673

w-img 8676

w-img 8681

w-img 8686

w-img 8692

w-img 8694

w-img 8891

w-img 8905

w-peen7216

w-hans3

w-hans4

w-peen7223

w-img 8912

w-img 8924

w-peen7233

w-peen7236

w-hans6

w-ampere dejan1zgb

w-ampere dejan2zgb