ISIS demonstratie op de Hoefkade | Regio15.nl

ISIS demonstratie op de Hoefkade

PEEN0342  1 t-PEEN0323Den Haag - Aan het begin van de avond hebben rond de 75 man een pro-ISIS demonstratie gehouden op de Hoefkade, bij de kruising met de Doedijnstraat.


De directe aanleiding voor de demonstratie zijn de recente gebeurtenissen in de Gazastrook.

Rond 19:00 verzamelde zich een groep die gehoor gaf aan de oproep op social media en die op posters die in de buurt was geplakt (ook over reclameposters van de Anne Frank musical heen). Door de organisatie werden de bekende zwarte 'ISIS vlaggen' uitgereikt, waarna de groep zich rond een aantal sprekers verzamelde. Als eerste werd de groep door de spreker opgeroepen om ditmaal geen nazi symbolen te tonen; en die zijn ook niet te zien geweest.

De toespraken richtten zich tegen de vermeende onderdrukking van moslims en het islamitische geloof wereldwijd. Daarbij werd een lange lijst van landen genoemd waar dit zou plaatsvinden. In een aantal van deze landen speelt het conflict al langer; maar de woede richtte zich nu met name tegen Israel. Het Israelische leger werd beschuldigd van agressie richting de burgerbevolking; maar er werd niet gesproken over het geweld wat door militanten uit de Gaza strook tegen de bevolking van Israel gebruikt wordt. Overigens maakt de huidige geweldsspiraal deel uit van een lange reeks botsingen tussen Israel en Palestijnese militanten; zoals bijvoorbeeld ook al in 2012.

De groep scandeerde allerhande (waarschijnlijk deels anti-semitische) leuzen. De demonstratie werd gadegeslagen door een groep buurtbewoners die het gebeuren van enige afstand volgden. Er ontstonden (soms felle) discussies tussen de buurtbewoners en vertegenwoordigers van de ISIS demonstranten, die probeerden om de toeschouwers over te halen om zich bij de groep aan te sluiten. Daarbij werd ook het recente neerhalen van vlucht MH17 in Oekraine gebruikt als vermeend voorbeeld gebruikt van 'joodse agressie'; net zoals de schuldencrisis en de problemen met de financiële sector wereldwijd ook aan Joodse bankiers werd toegeschreven.

Op een gegeven moment ontstond in de Doedijnstraat een gespannen situatie toen buurtbewoners zich tegen reporters van GeenStijl keerden. Aanleiding voor de agressie was een foto die verscheen, waarop iemand zichzelf herkende (en waardoor duidelijk werd dat de bewuste fotografe voor Geenstijl werkte). Dit gebeurde overigens meer: demonstranten die menen het recht te hebben om journalisten te verbieden om foto's te maken/plaatsen waar zij op te zien zijn, of om te dicteren wat er al-dan-niet geschreven mag worden. Door het rumoer wat ontstond liep iedereen die kant op, waardoor de (paar) politieagenten die zichtbaar aanwezig waren onder de voet gelopen dreigden te worden. De extra politiemacht die paraat was om de agenten rond de demo te ondersteunen, werd dus niet ingezet om de orde te herstellen. De politie reageerde uiteindelijk door de aanwezige journalisten te vragen om inderdaad geen foto's meer te maken, en de bewuste verslaggeefster van GeenStijl werd snel in een politieauto afgevoerd. 

Afgezien van het dreigende 'jij mag geen foto van mij maken' werden de andere journalisten overigens met rust gelaten door zowel de demonstranten als de buurtbewoners; de woedde richte zich vrijwel uitsluitend tegen vertegenwoordigers van Geenstijl. Nadat zij weg waren, keerde de rust terug, en was het ook weer mogelijk om beelden te maken.

Rond 20:15 waren de toespraken voorbij; werden de jihadvlaggen weer verzameld door de organisatie en ging de groep uiteen.

Video: Ferrie van der Geer

Foto's: Rene Hendriks, Ivar Gieles, Nick van Mourik
w-PEEN0308

w-IMG 7008

w-PEEN0311

w-DSC 0009

w-PEEN0314

w-PEEN0323

w-PEEN0328

w-PEEN0331

w-DSC 0010

w-PEEN0338

w-PEEN0340

w-PEEN0353