Najaarsstorm trekt over de regio: maandag | Regio15.nl

Najaarsstorm trekt over de regio: maandag

20131028-kantstijl-kopt-DSC08309Regio - Vandaag is de tweede dag dat er een harde wind over de regio waait.


Hoewel 'harde wind' een aardige understatement is, want er wordt 'zware storm' verwacht (windkracht 10) met uitschieters naar windkracht 11 ('zeer zware storm'). Het KNMI heeft zelfs 'code rood' afgekondigd.

Door het relatief warme weer van de laatste weken zitten veel bomen nog vol met blad. Dat betekent dat de wind relatief veel vat op de bomen heeft, en de zwakkeren daardoor om zullen waaien. De komende dagen houden wij u op de hoogte van de harde wind/storm middels updates in dit item.

Wij proberen zo goed als mogelijk verslag te doen van de (gevolgen van de) storm. Uiteindelijk gaan wij ook vandaag verslag doen van het overige hulpverleningsnieuws in de regio, zoals u van ons gewend bent.

In elk geval allen een heel fijne en vooral veilige maandag toegewenst!

Update 10.45 uur: steeds meer meldingen van omgevallen bomen. Het Openbaar vervoer in de regio begint erg veel last te krijgen van ogevallen bomen e.d. Veel bus- en tramlijnen zijn hierdoor gestremd. Onder andere op de Scheveningseweg in Den Haag en de Vrijenbanselaan in Delft is het verkeer gestremd door omgevallen bomen. Het advies is om niet de deur uit te gaan als dat niet echt nodig is. Hou ook rekening met een in voorkomend geval aanmerkelijk langere reistijd, vooral als u met het OV bent. Voor informatie over stremmingen kunt u op Twitter onder andere @HTM_Reisinfo volgen.

Update 13.00 uur: het KNMI heeft de waarschuwing voor Code Rood in Zuid Holland ingetrokken en heeft afgeschaald naar Code Geel. Dat betekent echter niet dat de hulpverleners het nu rustig hebben. Brandweermensen, maar ook ambulance- en politiepersoneel en werknemers van gemeentelijke- en provincilale diensten rijden af en aan ivm omgevallen bomen etc. Het OV heeft nog steeds erg veel last van stremmingen als gevolg van de storm.

Bij de brandweer in regio Haaglanden kwamen honderden meldingen binnen over stormoverlast. De woordvoerder van Brandweer Haaglanden: “De meldingen gingen met name over omgewaaide bomen, loshangende takken, losse gevelplaten en weggewaaide daken. Maar ook over bomen op bovenleidingen van trams.”  Vooral het verkeer had hinder van omgevallen bomen en takken die op de weg waaiden. De meldingen kwamen vanuit de hele regio. Op twee locaties is een persoon onder een boom terecht gekomen en naar het ziekenhuis gebracht. Diverse bomen zijn door de brandweer afgetopt om beschadiging te voorkomen. Naast de volledige paraatheid van de manschappen op de kazernes werden in de meldkamer extra centralisten ingezet. Tot 16.00 uur zijn er op de meldkamer ruim 500 incidenten gemeld.

Dankwoord: alle inzenders van foto's/video's hartelijk bedankt! Wij hebben uw materiaal zoveel als mogelijk ge(re)tweet en/of hieronder geplaatst in het item. Ook een aantal bikkels die voor Regio15 een groot deel van de dag op straat zijn geweest heel hartelijk bedankt! Uiteraard een duim voor alle hulpverleners en medewerkers van gemeente, provincie en Rijk en particuliere instellingen c.q. ondernemingen die vandaag in touw waren om de gevolgen van de storm zoveel mogelijk te beperken!

Nootdorp - Peter Kroon stuurde ons deze foto van een ongevallen boom op Plan West. Dit zal vandaag - helaas - niet de eerste en zeker niet de laatste boom zijn die het begeeft.

w-image

Voorburg - Aan de Rodelaan werd deze omgevallen boom gemeld door een voorbijganger. De brandweer heeft gezorgd dat de vrijbaan weer vrij werd gemaakt en het verkeer weer ongehinderd erlangs kon. (Foto's: Ruben van Essen)

w-Rodelaan-1

w-Rodelaan-2

w-Rodelaan-3

Wateringen - Aan het Kantstijl is een deel van het dak van de woningen gewaaid. Brandweer is ter plaatse en er wordt overlegd over een eventuele ontruiming van de woningen (Foto's en Video: Tim de Kleyn en Dirk van der Zanden)

w-DSC08314

w-Dirk2


w-Dirk1


w-DSC08311

Den Haag - Aan de Van der Woudedijk in de wijk Ypenburg raakte deze grote tak door de harde wind los van de boom. De brandweer zaagde diverse takken weg zodat de tak niet meer in de weg hing. (Foto's: Ruben van Essen)

w-Woudedijk-1

w-Woudedijk-2

Den Haag - Op de kruising Elandstraat/Waldeck Pyrmontkade is een boom omgevallen en heeft daarbij twee personen geraakt. Eén van beiden moest zelfs onder de boom vandaan gehaald worden. (Foto's: Martin Koning, Shane Alders en Maurice Schotman)

Video: Rene Hendriks

w-IMG 1441

w-martijnkoning2

w-martijnkoning1

w-Maurice1

w-Maurice2

Den Haag - In de Hendrick Goltziusstraat is het raam van een school eruit gewaaid. De kinderen zaten op dat moment in de klas. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen. (Foto: Ruben van Essen)

w-Dakraam-1
Den Haag - Corry van den Bersselaar stuurt deze foto van een omgevallen boom in de Aaltje Noorderwierstraat.

w-SDC10848

Den Haag - Op de Johan de Wittlaan veel schade bij een advocatenkantoor door een boom die daar op een aantal auto's gevallen is. (Foto: Ruben van Essen)

w-JohanWitt-1

Dankzij advocatenkantoor "Buren" konden we de situatie ook even vanaf het dak vastleggen:

w-JohanWitt-2


Den Haag - Op de Scheveningseweg is deze 'reus' geveld door de storm en blokkeert de rijbaan en het tramverkeer. (Video: Rene Hendriks Foto's: Ruben van Essen)

w-Scheveningseweg-2


w-Scheveningseweg-1


Den Haag - Op de Leyweg is een boom tegen een flat gewaaid. Gelukkig vielen er geen slachtoffers. (Foto: Pascal van der Ent)

foto

Voorburg - Op de Prins Bernhardlaan werd deze flinke jongen door de wind tegen de grond gewerkt. Omdat hij deels op de weg, deels op het fietspad lag, heeft de brandweer de boom in stukken gezaagd en aan de kant gelegd. (Foto's: Ruben van Essen)

w-Prinsbl-1

w-Prinsbl-2

Den Haag - Idem in de Donker Curtiusstraat, nabij de Albardastraat. (Foto: Martin van Dijk)

w-DSCN6364

Op het strand van Kijkduin waaide het uiteraard ook stevig: de oren waaien bijna van je kop. (Foto: Raymond van Polen)

w-fotohond

Voorburg - En in de Hoekwaterstraat moest de brandweer ter plaatse komen omdat deze steiger dreigde om te vallen. (Foto: Ruben van Essen)

w-Hoekwaterstraat-1

w-cz025


Den Haag - Op de Laan van Eik en Duinen is deze boom over de weg heen gewaaid. (Foto: Remo Hofland)

w-20131028 112650

Rijswijk - Op de Beatrixlaan waait een boom tegen de bovenleiding aan. De weg wordt afgesloten vanaf de A4 in de richting van de Boogaard, omdat brandweervoertuigen de weg blokkeren. De boom wordt een kopje kleiner gemaakt, maar gezien het formaat is dat een klusje van een uur of wat. (Foto's: Ruben van Essen)

w-PB-Laan-1

w-PB-Laan-2

w-PB-Laan-3

w-PB-Laan-4

Video: Rene Hendriks

Den Haag - Nabij de kruising Laan van Meerdervoort/Zoutmanstraat valt een boom op de weg. Een bestuurer van een auto moet hierop een noodstop maken en een auto erachter botst daar weer op. Een inzittende van een van de auto's wordt door de hulpverleners uit diens auto gehaald en op de wervelplank gelegd. Hierna wordt het slachtoffer naar het ziekenhuis vervoerd. (Foto's: Maurice Schotman en Remco Meiners)

w-IMG 0365

w-IMG 0366

w-Maurice7

w-Maurice5

w-Maurice6

Den Haag - Op de Hofzichtlaan, ter hoogte van het Hongarenburg, viel deze boom over de weg en bovenleiding. Hierdoor was onder andere tramlijn 6 enige tijd gestremd. (Foto: Josee Groenewegen)

w-storm

Den Haag - Tijdens storm fotograferen in Scheveningen bij het Zuidelijk Havenhoofd levert altijd mooie foto's op. De bemanning van het 'Kusthulpverleningsvoertuig' van de KNRM/post Scheveningen heeft wandelaars van het havenhoofd gestuurd in verband met de risico's die zij daar liepen. (Foto's: Willem Pos)

w-POS 6482

w-POS 6479

Den Haag - Ook deze kliko's in de Toscaninistraat moesten het afleggen tegen de wind. (Foto: Nick van der Toorn)

w-IMG 6386

Den Haag - Deze auto op de Thorbeckelaan werd ook deels geraakt door een omgevallen boom en is vermoedelijk totala loss. De 'dader' ligt er gevierendeeld naast. (Foto's: Nick van der Toorn)

w-IMG 6400

w-IMG 6402

Den Haag - In de Den Helderstraat werd een auto zwaar beschadigd toen er een boom op viel. (Foto: Rutger van der Linden)

w-foto1

Den Haag - Ook op de Volendamlaan was een boom niet bestand tegen de kracht der elementen. (Foto: Rutger van der Linden)

w-foto1volendamlaan

Den Haag - In de Aaltje Noorderwierstraat is men druk bezig om een boom te verwijderen die tegen de huizen was gevallen. (Foto's: Martha Akerboom)

w-boom015

w-boom016

Den Haag - Op de Laan van Nieuw Oost Indië kwam het een en ander van het dak van dit pand zetten. De brandweer is er even druk mee bezig geweest. (Foto: Ruben van Essen)

w-LvNOI-1
Den Haag - Ook de bewoners van deze woningen aan de van Zeggelenlaan kregen de schrik van hun leven toen plots een boom tegen hun gevel viel. (Foto: Astrid Huegen)

w-vanzeggelenlaan

Den Haag - Op de Mient is men druk bezig geweest een boom op te ruimen die de strijd tegen de elementen ook had verloren. (Foto's: Rutger van der Linden)

w-foto3

w-foto4

Delft - Nabij Delft was een boom over de bovenleiding van de trein gevallen. Het treinverkeer is hierdoor enige tijd gestremd geweest. (Foto: Erik van der Zalm)

w-PA283397

Den Haag - En dit zeil/doek liep bij de Ypenburgse Koningsboog vervaarlijk te klapperen en leverde risico op voor het verkeer daar. (Foto: Erik van der Zalm)

w-PA283392

Den Haag - De eigenaren van de geparkeerde auto's op het Willem Dreespark kwamen hier goed weg. De boom viel voor hen althans de goede kant op. (Foto: Astrid Huegen)

w-willemdreespark

Wassenaar - Op de kruising Strandwal met de Weidepad waaide deze boom om. Aangezien de wortelen hier flink de grond in waren gegroeid, nam de boom flink wat stenen en grond mee omhoog. De buurt vond het er wel grappig uit zien. (Foto's: Ruben van Essen)

w-Strandwal-1

w-Strandwal-2

w-Strandwal-3

Den Haag - Op de Thorbeckelaan waren enkele autobezitters minder blij toen een grote boom omwaaide en op hun auto's terecht kwam. (Foto's: Edwin Lorsheijd)

w-DSC 0099

w-DSC 0103

Den Haag - En bij Achilles Korfbal aan de Mient viel deze tientallen jaren oude boom om.  (Foto: Rutger van der Linden)

w-achilles

Den Haag - Een aantal foto's uit de omgeving van de Sirtemastraat/Noordstraat en het sportveldje op het Bakkersplein (Foto's: Age Slot)

w-DSC00978

w-DSC00979

w-sirtemastraat

Den Haag - In de Celciusstraat viel een boom tegen huizen aan. De brandweer moest hier aan te pas komen om de boom te verwijderen. (Foto's: Maurice Schotman)

w-celciusstraat1

w-celciusstraat2

w-celciusstraat6

Den Haag - Zonde van deze boom, die het loodje moest leggen op de van Boetzelaerlaan (Foto's: Maurice Schotman)

w-boetz3

w-boetz4

Den Haag - Op de Conradkade viel deze boom op de bovenleiding van tram 11. Gelukkig rijdt deze momenteel tijdelijk via een andere route. (Foto's: Maurice Schotman)

w-conrad8

w-conrad9

Den Haag - Ook op de Groot Hertoginelaan viel een boom tegen een gevel. (Foto's: Maurice Schotman)

w-grootherto1

w-grootherto4

Den Haag - En de brandweer had ook op de Laan van Meerdervoort een hele klus aan een boom die tegen een gevel was gevallen. (Foto's: Maurice Schotman)

w-lvm2

w-lvm3

w-lvm6

Den Haag - In de Floris Grijpstraat was in elk geval één automobilist blij dat ie op het verkeerde moment gelukkig op de goeie plaats zat. Er viel namelijk een dikke boom precies op zijn/haar auto en dat maakte een diepe indruk op de auto.... (Foto's: Berto Bergakker)

w-IMG 7187

w-IMG 7192

w-IMG 7196

Polderpad Wassenaar (Foto's: Herman van der Woude)
w-IMG 8317

w-IMG 8325

Aaltje Noordewierstraat Den Haag (Foto's: Wendy van der Steenhoven)

w-image