Boot gezonken; 3 personen gered 1 overleden | Regio15.nl

Boot gezonken; 3 personen gered 1 overleden

KopVlietlandent-PEEN8629Leidschendam - Nabij het Meeslouwerpolderpad in het recreatiegebied "Vlietland" is donderdagavond rond kwart over negen een bootje met meerdere opvarenden omgeslagen en deels gezonken.


Direct na het ongeval snelden vele hulpdiensten naar het restaurant op de Kniplaan in Voorschoten. Daar heeft de brandweer van Voorschoten kort gezocht, maar kon niets vinden. Een getuige op de fiets kwam melden dat het incident niet in de Vliet was, maar op de grote plas van 'Vlietlanden' t.h.v. de Meeslouwerweg, dus aan de kant van de A4. De hulpverleners waaronder meerdere ambulances en duikteams. staken daarop de fietsbrug over richting het recreatiegebied.

Het gaat vermoedelijk om een kleine speedboot. Na het omslaan zijn de vier opvarenden naar de kant gezwommen, maar tijdens die tocht verdween één van de opvarenden onder water en kwam niet meer boven. Het gaat om een 32-jarige Hagenaar. De drie andere opvarenden zijn ter plaatse onderzocht door het ambulancepersoneel.

De traumahelikopter met het Mobiel Medisch Team uit Rotterdam was ook ter plaatse, maar is niet daadwerkelijk ingezet. Wel heeft de traumahelikopter in eerste instantie laag boven de plas gecirkeld, om te zien of ze het slachtoffer vanuit de lucht konden zien. Die taak is later overgenomen door een Search and Rescue helikopter

Vijf boten van politie, brandweer en reddingsbrigade hebben ook meegeholpen bij de zoektocht. Daarbij hebben ze waar mogelijk gebruik gemaakt van de aanwijzingen van de 3 geredde opvarenden, maar door de omvang en diepte van de plas (tot 25 meter) en de afstand uit de kant (zo'n 150 meter) is het moeilijk om de exacte plek waar het slachtoffer onder is gegaan terug te vinden.

Brandweerduikers uit Leiden en Alphen aan de Rijn hebben urenlang vanaf de boten in het water gezocht naar het laatste slachtoffer.  Omdat twee duikteams waren ingezet, heeft de brandweer opgeschaald naar 'middel waterongeval'. Later op de avond zijn ook duikers van post Delft ter plaatse gekomen.

Rond tien voor half elf hebben de hulpdiensten, ten behoeve van de onderlinge coördinatie, Grip 1 afgekondigd. Hulpverleners hebben voorzichtig het bootje aan de kant gehaald.

Vanwege het invallen van de duisternis, is de zoektocht rond kwart over twaalf beëindigd en werd teruggeschaald naar Grip 0. Het is de bedoeling om vrijdagochtend bij daglicht verder te gaan met zoeken naar het vermiste slachtoffer. Daarbij zal o.a. een sonarboot ingezet gaan worden.

Update 13 juni/19.15 uur - Medewerkers van de Koninklijke Marine wisten vandaag aan het einde van de middag het lichaam van de 32-jarige Hagenaar in het water van de Vlietlanden te lokaliseren. Het stoffelijk overschot van de man werd op grote diepte door een sonarboot gelokaliseerd. Een duikploeg van de Marine, gespecialiseerd in het duiken op grotere diepten, wist in het begin van de avond vervolgens het lichaam van de man te bergen. Met de vondst van de vermiste man kwam een einde aan een zoektocht die donderdagavond 12 juni om 21.30 uur begon en waaraan eenheden van de brandweer Hollands Midden, Haaglanden, politie  eenheid Den Haag en de Landelijke Eenheid deelnamen.

Video: Sander Paardekooper en Rene Hendriks

Video (vrijdag): Piet de Ruyter

Foto's: Rene Hendriks, Sander Paardekooper en Peter Hofman
w-PEEN8612 - Version 2  2

w-PEEN8613

w-Vlietland IMG 2532

w-PEEN8622

w-PEEN8629

w-PEEN8639

w-PEEN8644

w-IMG 2553

w-IMG 2557

w-SBF 5234

w-IMG 2564

w-SBF 5244

w-PEEN8678

w-PEEN8680

w-IMG 2580

w-PEEN8701

w-Vlietland SBF 5298

w-Vlietland SBF 5300

w-Vlietland IMG 2596

w-PEEN8810  2  

w-55

w-1111

w-1818

w-2323

w-SBF 5321