Uitslaande brand verwoest woningen Beeklaan | Regio15.nl

Uitslaande brand verwoest woningen Beeklaan

IMG 1809t-IMG 6061Den Haag - Een uitslaande brand heeft de zolderverdiepingen van een aantal woningen op de Beeklaan (op de hoek met de Fultonstraat) in de as gelegd.


De brand brak even voor middernacht uit en werd al snel na aankomst van de brandweer uitslaand over de volle breedte van een blok woningen.

Een aantal bewoners verzamelde zich op straat en werd daar tijdelijk in een bushalte opgevangen door de hulpdiensten. Het is nog niet duidelijk of iedereen de panden op tijd heeft kunnen verlaten. De bewoners volgden de verrichtingen van de brandweer op straat. Een aantal van hen heeft hun huisdieren nog op tijd mee kunnen nemen.

De gemeente Den Haag heeft hulpverleners opgeroepen om de bewoners bij te staan. Ook Stichting Salvage is ter plaatse komen; onder andere om vervangende woonruimte te zoeken. De eigenlijke brand lijkt zich vooral bovenin de panden te bevinden, maar door de grote hoeveelheden bluswater die nodig zijn zullen de lager gelegen verdiepen ook zware waterschade hebben opgelopen.

Om de brand te bestrijden werd opgeschaald naar "zeer grote brand" en GRIP1. De panden zijn oud en vaak met elkaar verbonden; het is daarom nog niet te zeggen hoeveel huizen exact getroffen zijn en hoeveel mensen dakloos geraakt zijn. De brand is in grote delen van Den Haag te zien of te ruiken.

De brand werd van bovenaf bestreden vanuit twee hoogwerkers. Na enige tijd waren de ergste vlammen verdwenen en kon de brandweer dichterbij komen en de panden verder binnengaan om te blussen. De brand is bestreden door brandweereenheden uit Den Haag en Monster, met ondersteuning door voertuigen uit onder andere Wateringen, Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg en Pijnacker-Nootdorp.

Update 00:50: Eén van de bewoners heeft zichzelf aangegeven op het politiebureau met de mededeling dat hij zijn woning in brand had gestoken; hij is daarom aangehouden. Voor zover nu bekend zijn er geen gewonden of doden te betreuren. Wel zijn diverse bewoners 'voor de zekerheid' nagekeken door de bemanning van de aanwezige ambulances.

De HTM heeft op verzoek van de brandweer de bovenleiding spanningsloos gemaakt, zodat de brandweervoertuigen geen risico lopen als ze de bovenleiding raken. Bovendien leveren zij ondersteuning in de vorm van een stadsbus waarin de bewoners (en hun huisdieren) tijdelijk in opgevangen kunnen worden.

Om de brandweer van voldoende bluswater te voorzien is door de Weimarstraat "grootschalig watertransport" aangelegd. Daarvoor is de Weimarstraat afgesloten geweest voor het verkeer tussen de Beeklaan en de Suezkade.

Update 01.35: De brandweer heeft zojuist het sein 'brand meester' gegeven. Enkele woningen zijn onbewoonbaar, de bewoners daarvan hebben elders onderdak gekregen. De gemeente Den Haag draagt zorg voor de afzetting door middel van hekken rondom het pand, de politie zal de toegangsdeur naar het brandadres verzegelen. Het is nu nog te warm om (forensisch) onderzoek te verrichten; dit wordt op een later moment gedaan.

Video: Dejan Jeremic

Foto's: Nick van der Toorn, Dejan Jeremic, Ruben van Essen, Lars Koeze, John Martienus
w-DSCF4237

w-DSCF4241

w-DSCF4243

w-IMG 1809

w-Beeklaan2

w-DSCF4266

w-IMG 1834

w-Beeklaan4

w-IMG 6024

ByQLAyzIAAEIqHK

w-Beeklaan5

w-IMG 6069

w-ByQHG gCQAEHDEO

w-IMG 6061

w-IMG 6106

w-IMG 6074

w-IMG 6078

w-ByQG66vCQAA4O1g

w-IMG 0108

w-IMG 6082

w-IMG 6083

w-IMG 6162

w-IMG 1845

w-IMG 6113

w-IMG 6114

w-IMG 6140

w-IMG 0091

w-IMG 9200

w-IMG 9201

w-IMG 9265

w-IMG 9206

w-IMG 1884

w-IMG 6784

w-IMG 6791