500-ponder tot ontploffing gebracht | Regio15.nl

500-ponder tot ontploffing gebracht

KOP 7533t-IMG 7537Wassenaar - De bom die 9 mei in Leiden werd gevonden tijdens baggerwerkzaamheden, is op het strand van de Wassenaarse Slag onschadelijk gemaakt.


Ondanks de bom-check voorafgaand aan de baggerwerkzaamheden in de Rijn nabij de Amphoraweg in Leiden, werd tijdens het baggeren een 500-ponder gevonden, vermoedelijk afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog. Direct werd groots opgeschaald en een deel van de omgeving waar de bom lag afgesloten door politie.

Hulpdiensten schaalden op naar GRIP 4 omdat er in meerdere gemeenten delen werden afgesloten. Burgemeesters en ambtenaren van de gemeenten Leiden en Voorschoten, en later ook Wassenaar, werden betrokken bij dit incident.

Maandagmorgen 19 mei heeft de EODD in een jachthaven nabij voormalig Vliegkamp Valkenburg de ontsteking uit de bom gehaald. Hierna is de bom onder begeleiding van enkele motorrijders van de verkeerspolitie naar het Wassenaarse strand vervoerd. 

Een graafmachine heeft op het strand tussen Scheveningen en Wassenaar een gat gegraven en de bom in het gat gelegd. De EODD heeft hierna explosieven en een ontsteker op de bom geplaatst, en vervolgens is de bom bedekt met het weggegraven zand.

Rond kwart over twee werd de ontsteking in werking gesteld en explodeerde de bom. Na controle door de EODD bleek dat de explosie een succes was en er geen onverbrande kruitresten overgebleven op het strand. Het strand werd daarna weer terug gegeven aan de badgasten.

Video: Dejan Jeremic en Ruben van Essen

Foto's: Ruben van Essen en Dejan Jeremic

w-Wassenaar-1

w-IMG 4852

w-Wassenaar-2

w-Wassenaar-3

w-Wassenaar-4

w-IMG 4868

w-Wassenaar-5

w-IMG 4873

w-IMG 4883

w-IMG 4890

w-IMG 4895

w-IMG 4898

w-IMG 4900

w-IMG 7529

w-IMG 7534

w-Wassenaar-6