Mobiele Eenheid ontruimt kraakpanden Mariahoeve | Regio15.nl

Mobiele Eenheid ontruimt kraakpanden Mariahoeve

20140522-Krakers t-IMG 7600Den Haag - De politie is donderdagochtend begonnen met de ontruiming van een aantal kraakpanden in de Haagse Wijk Mariahoeve.


Het gaat om totaal 28 woningen in portiekflats aan het Hongarenburg en het Finnenburg.

De panden waren al enige maanden gekraakt. Eerder deze week is er een rechtszaak geweest en de rechter heeft toen besloten dat de krakers moesten vertrekken. De actie is vanmorgen rond zeven uur begonnen in de portiekflats aan het Finnenburg. De meeste krakers zijn hier zelfstandig uit de woningen vertrokken en zaten op straat te wachten of waren bezig hun huisraad in te laden. Zij zijn door door leden van de Mobiele Eenheid met zachte hand buiten het afgezette gebied gezet.

Iets voor negen uur heeft de politieactie zich verplaatst naar de woningen aan het Hongarenburg, waar de actie zich concentreerde op een aantal gekraakte woningen in één portiek. De bewoners in de andere portieken van dat blok huren de woningen, en konden dus gewoon blijven zitten.

Nadat de krakers de woningen hebben verlaten zijn deze onder toeziend oog van een gerechtsdeurwaarder afgedicht en vervolgens afgezet met hekken. De aannemer gaat gelijk beginnen met de renovatie van de blokken.

De actie is rustig verlopen. Een politiehelikopter verleende vanuit de lucht ondersteuning.

Update 10.30 uur: Een woordvoerster van woningcoporatie Vestia geeft aan dat men de krakers had verzocht de panden te verlaten zodat ze grondig kunnen gaan renoveren; maar hier was geen gehoor aangegeven. Hierop is een gerechtelijke procedure aangespannen en uiteindelijk uitspraak gedaan door de rechter, met als gevolg de ontruiming van vandaag. De woningcoporatie zal de woningen uiteindelijk weer klaarmaken voor verhuur in de sociale sector.

Video: Rene Hendriks

Foto’s: Ruben van Essen en Dejan Jeremic

w-Finnenburg-13

w-Finnenburg-12

w-Finnenburg-11

w-IMG 7660

w-Finnenburg-14

w-Finnenburg-15

w-Finnenburg-16

w-Finnenburg-17

w-IMG 7691

w-IMG 7709

w-IMG 7719

w-Finnenburg-18

w-Finnenburg-19

w-Finnenburg-20

w-Finnenburg-21

w-Finnenburg-22