Zeer grote brand in viswinkel Simonis aan de Gedempte Gracht

Den Haag - Een brand in viswinkel Simonis aan de Gedempte Gracht is vanmiddag opgeschaald naar 'zeer grote brand'.

De viswinkel is gelegen in het winkelcentrum 'De Markthof', in de drukke winkelstraat op de hoek van de Gedempte Gracht met de Bezemstraat. De brand werd eerst opgeschaald tot 'middelbrand', 'grote brand', en later zelfs 'zeer grote brand'.

Er zijn met behulp van de hoogwerker zes personen via het raam uit bovengelegen woningen gered.

Er kwam veel rook uit de viswinkel, na ongeveer een half uur werd dat minder. De politie heeft de omliggende straten afgezet. Personeel van de winkel en minstens twintig bewoners van de woningen zijn in eerste instantie op straat opgevangen en later in een lunchroom aan de overkant van de straat.

De brand wordt bestreden door brandweereenheden van kazernes in Den Haag, met ondersteuning uit onder andere Wassenaar, Zoetermeer en Wateringen. Brandweervoertuigen van kazernes Rijswijk en Leidschendam-Voorburg staan voor de dekking op kazernes in Den Haag.

De brand is ontstaan in de keuken van 'Simonis in de stad' en doorgeslagen naar de afzuiginstallatie. De rook heeft zich verspreid via het afzuigsysteem en is vervolgens doorgetrokken naar een inpandige parkeergarage en bovengelegen woningen.

Eén bewoner is vanwege rookinhalatie door ambulancepersoneel in de ambulance onderzocht. Deze bewoner is vervolgens met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. 

Een tiental winkels is gedupeerd vanwege de brand. Zij konden vanwege de afzetting vrijwel de gehele middag geen klanten ontvangen. De viswinkel was recentelijk gerenoveerd en zat vol met klanten toen de brand uitbrak, de viswinkel zal vanwege de enorme schade langere tijd gesloten blijven.

In september 2017 was er vlakbij ook een zeer grote brand in het afzuigsysteem van een restaurant, om de hoek.

Video: Daan van den Ende en Donny Kooistra

Video (extra brandweer onderweg): Jordi via WhatsApp tiplijn 06-15151502

Foto's: Rico (via WhatsApp tiplijn), Donny Kooistra en Daan van den Ende
w jUrm09BfFpi6BAf

w xhqmdyAnr1LWTfG

DnsuDh.JPG

GyugN5.JPG

Tn6xUh.JPG

y7b3OE.JPG

4H1njV.JPG

Dn0umd.jpeg

ADD1eV.jpeg

pzu5SP.JPG

OwFqY4.JPG

0xEkpV.JPG

dX58gk.JPG

h1v6sy.JPG

8gLPdI.JPG

jncxYZ.JPG

wl3Orq.JPG

zUO1Gs.JPG

tHkydw.JPG

c4PjLA.JPG