Grote brand in rieten dak woning Ter Leedepad | Regio15.nl

Grote brand in rieten dak woning Ter Leedepad

Den Haag - Branden in rieten daken zijn altijd vervelend. Want een rieten dak is erop gebouwd om water af te voeren, niet door te laten.


Het bluswater van de brandweer dringt daarom nauwelijks door tot in de brandhaard. Meestal moet het riet daarom uit elkaar getrokken worden. Wel zijn moderne rieten daken vaak gebouwd met gipsplaten aan de achterzijde en geïmpregneerd, waardoor de brand zich minder snel ontwikkelt.

Een brand in een rieten dak van een woning aan het Ter Leedepad, die rond half zeven werd gemeld, werd rond kwart voor zeven opgeschaald naar 'middelbrand'. Aanvankelijk werd gesproken over het Wenpad in Poeldijk, maar dat bleek dus 'aan de overkant' van het water te zijn.

In eerste instantie waren alleen nabij de schoorsteen vlammen te zien. Het ging hier dus om een uit de hand gelopen schoorsteenbrand.

De rook van de brand trok richting Poeldijk. De brand werd bestreden door brandweereenheden uit onder andere Den Haag, Wateringen, Monster, Honselersdijk en Pijnacker-Nootdorp.

Rond zeven uur werd verder opgeschaald naar 'grote brand'. De 'rieten kap specialisten' van de brandweerposten Wassenaar en Maasland waren ook opgeroepen om te helpen.

De brand ontwikkelde zich tot een heuse uitslaande brand, waarbij een groot deel van het dak in brand stond. In verband met de rookontwikkeling is de N464 enige tijd afgesloten geweest tussen de Poeldijkseweg en de rotonde ter hoogte van de Arckelweg.

Rond kwart over negen was de brand onder controle. Met behulp van een kraan werden delen van het dak verder gesloopt om de laatste resten af te blussen. Stichting Salvage ondersteunt de bewoners bij de schadeafhandeling.

Video: Danny Botman

Foto's: Danny Botman, Tim de Kleijn en Gabi Gonzalez

Ud8aB1.JPG

NlvXAc.JPG

UPUzdH.JPG

Qud6cj.JPG

Zn4L28.JPG

UPUzdH.JPG

m1tHDY.JPG

RttNUP

PTAHo0.JPG

BBY0tu.JPG

I5mnOj.JPG

PbeGLg.JPG

78kPNJ.JPG

qPTkoM.JPG

2Uyp5B.JPG

DMirNK

XWl0Ie.JPG

B2lewy.JPG

CYmjHu.JPG

6GfOMf.JPG

abdLen.JPG

7UmHqG.JPG

hGVq85.JPG

6vJH0V.JPG