Personen onwel bij dodengebed in Haagse moskee El Mouhsinin | Regio15.nl

Personen onwel bij dodengebed in Haagse moskee El Mouhsinin

Den Haag - Hulpdiensten zijn woensdagavond massaal uitgerukt naar moskee El Mouhsinin.


Er zou in de moskee, gelegen aan de Stationsweg, een condoleance van een overleden Marrokaanse vrouw aan de gang zijn. Deze vrouw is dinsdag jl. tijdens een brand in de Jacob Catsstraat om het leven gekomen. 

Naar schatting waren er rond de 600 mensen in de moskee samengekomen. Vermoedelijk vanwege de emoties, warmte en drukte tijdens de gebiedsherdenking is er een aantal gasten onwel geworden. 

Diverse eenheden van de brandweer zijn ter plaatse gegaan omdat men rekening hield met aanwezigheid van koolmonoxide. Er zijn negen ambulances gealarmeerd en ook het Mobiel Medisch Team (MMT) uit Amsterdam is gealarmeerd. De meldkamer heeft in eerste instantie een zogenoemde 'code 10' afgegeven. Code 10 wordt meestal gegeven wanneer er tussen de tien en twintig slachtoffers zijn. Uiteindelijk zijn er rond de 5 tot 6 ambulances ter plaatse geweest.

Een bijkomend probleem was dat het gebruikelijk is om bij het betreden van een moskee de schoenen uit te doen, en deze achter te laten in de hal. Nu een grote groep mensen snel de moskee moest verlaten, was er geen tijd voor eenieder om zijn straat schoenen weer op te zoeken. Het resultaat was dat de schoenen in vuilniszakken werden meegenomen; en waarschijnlijk wordt op een later moment weer uitgezocht welke schoenen bij welke bezoeker horen.

De politie heeft de straat afgezet met lint. Gasten zijn deels opgevangen in nabijlegen restaurant Arabesq maar een aantal kozen er voor om naar huis te gaan.

Er is meerdere slachtoffers zonder spoed naar het ziekenhuis vervoerd. Uiteindelijk zou het aantal gewonden (gelukkig) lager zijn dan oorspronkelijk verwacht; er zouden vier slachtoffers zijn. De extra ambulances uit de regio's Hollands-Midden en Rotterdam-Rijnmond zijn afbesteld. 

De beheerder van de moskee heeft opdracht gekregen om - in elk geval voor de rest van de avond - maximaal 250 personen toe te laten tot de moskee.

Foto's en video: Nick van Mourik, Nick van der Toorn, Bob van Keulen, Rene Hendriks

jbAmkz.jpeg

Wa itemdankzijtiplijjn

D8m2He.JPG

5XOEVN.JPG

n1aKxH.JPG

pDUacs.JPG

zPf5rQ.JPG

Kl19Ly.JPG

Xb6Sfm.JPG

ahEd58.jpeg

pIBdzB.JPG

oWvEU1.JPG

2nSegT.JPG

SBQkWr.JPG

LpA7QL.JPG

3cjFPY.JPG

De gasten zouden de 50-jarige vrouw herdenken die gisteren bij een brand in een huis aan de Jacob Catsstraat om het leven is gekomen. De politie sluit bij dit incident een ongeval of misdrijf uit.

0E7f2B.JPG

Hqe8eX.JPG

KXJfra.JPG

KmS3gg.JPG

eLPVDZ.JPG

BfQGu9.jpeg

5Wo2df.JPG