Enorme politiemacht doet invallen in 30-tal woningen | Regio15.nl

Enorme politiemacht doet invallen in 30-tal woningen

Den Haag - Een enorme politiemacht heeft vanmorgen vroeg meerdere invallen gedaan in woningen in de wijk Ypenburg.


De politieactie is gericht tegen spookwoningen. Spookwoningen zijn panden die worden gebruikt, maar waarbij de bewoners niet zijn ingeschreven bij het bevolkingsregister of valse papieren gebruiken. De woningen worden vaak gebruikt voor het verbergen van grote hoeveelheden geld, wapens en/of drugs. De politie heeft een video gemaakt waarin wordt uitgelegd wat 'spookbewoning' is en ook op de site van Omroep West staat meer uitleg.

Meerdere zwaarbewapende arrestatieteams zijn in totaal ruim 30 woningen aan de Vuistbijl en de Steentijdsingel in de Haagse wijk Ypenburg binnen gevallen. Om dat snel en vrijwel gelijktijdig te kunnen doen zijn arrestatieteams uit het hele land ingezet. De arrestatieteams kwamen met minstens 22 bussen (!) ter plaatse. 

Bij de actie zijn minstens tweehonderd politieagenten ingezet. Er staan zwarte schermen om de locaties van de zoekingen af te schermen.

Er zijn in eerste instantie drie personen aangehouden voor onder andere witwassen. De aangehouden personen komen uit Zoetermeer, Nootdorp en Rijswijk.

Aan de politieactie doen onder andere de FIOD, de Gemeente Den Haag, en de Belastingdienst mee. In november vorig jaar zijn er op de Oude Kustlijn ook al twee mannen aangehouden die vermoedelijk betrokken waren bij criminele activiteiten en witwassen.

Update 11:22 uur: de Politie Den Haag laat weten dat er in enkele 'spookwoningen' een grote hoeveelheid drugs, geld en wapens is aangetroffen.

Update 19:30 uur: volgens de politie zijn er in totaal 27 'spookwoningen' vijftien verdachten aangehouden en zijn er miljoenen euro's aan contact geld, vijf vuurwapens en verdovende middelen aangetroffen.

Update 8 maart 2019: Vandaag liet de Telegraaf weten dat er onder de verdachten een directielid van de Nederlandse Politie zit. Donovan A. was de schakel tussen de onderwereld en de bovenwereld. Het verhaal werd later op de dag door de politie bevestigd. Donovan bemiddelde in de spookwoningen die werden gebruikt voor de opslag van wapens, drugs en contant geld. Het is een harde klap voor het imago van de Nederlandse Politie. Eerder die week kwamen zij ook al in het nieuws vanwege integriteitskwesties. 

(Dit item is mede tot stand gekomen dankzij een tip op de WhatsApp tiplijn 0615151502. Zie jij ergens veel politie of is een gebied afgezet met lint? Tip ons dan meteen. Wij gaan graag op onderzoek uit!)

Video en foto's: Joey Bremer en Daan van den Ende

Wa itemdankzijtiplijjn

hlnziT.jpeg

pkMqxi.jpeg

UxkX5D.jpeg

mL69vx.jpeg

3e0xp9.jpeg

dVwb7t.jpeg

66zcQR.jpeg

Bre4g0.jpeg

6uTvZy.jpeg

yH06so.jpeg

tbWTUH.jpeg

X5OMdG.jpeg

NgaOt8.JPG

EOu8O2.JPG

XRkI4x.JPG

P4ikCb.JPG

SuwvWE.JPG

LceBT6.JPG

kwtjHD.JPG