Gezamenlijke handhavingsactie in Haagse Schilderswijk | Regio15.nl

Gezamenlijke handhavingsactie in Haagse Schilderswijk

Den Haag - Bij een gezamenlijke actie zijn diverse (hulp)diensten gisteravond ingezet voor een veilig en leefbare Schilderswijk.


De gemeente Den Haag, politie, brandweer, HTM, Stedin en Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hielden op vrijdag 8 maart een grote handhavingsactie in de Schilderswijk.

De diensten trokken signalen na van bewoners en ondernemers over overlast, misstanden en mogelijke criminaliteit. Dit soort acties zijn bedoeld om de leefbaarheid en veiligheid in wijken te verbeteren.

Hennepplantage opgerold
Tijdens de actie werd er in een woning een hennepplantage met ongeveer honderden planten aangetroffen. Naast dat dit strafbaar is, leverde de plantage ernstig gevaar op voor omwonenden.

Woningcontroles
De Haagse Pandbrigade controleerde 16 panden. Bij 8 panden zijn uiteenlopende misstanden aangetroffen, zoals illegale bouw en achterstallig onderhoud. Van 9 personen wordt nog onderzocht of zij zelf op het adres wonen of dat er sprake is van woonfraude. Tenslotte is 7 keer aangetroffen dat huurders een te hoge huurprijs betalen. Het gemeentelijke huurteam gaat deze huurders helpen en adviseren.

Wa itemdankzijtiplijjn

Horecacontroles
Het horecateam bezocht 8 zaken. Het horecateam bestaat uit iemand van handhaving, politie, Stedin en NVWA. Bij alle zaken die bezocht werden zijn mistanden geconstateerd. 2 horecazaken moesten direct dicht omdat er geen leidinggevende aanwezig was. Een aantal ondernemers krijgen een boete van de NVWA omdat er werd gerookt in de onderneming. De politie heeft een aantal kilo shisha in beslag genomen waar geen belasting over betaald is. Bij 3 ondernemingen waren de vergunningen niet in orde. Naar aanleiding van de misstanden of overtredingen zullen er waarschuwingen of boetes volgen.

Controle openbaar vervoer
Van de HTM kregen 107 reizigers in de wijk een boete van €55. Zij konden geen geldig vervoersbewijs laten zien. De HTM controleerde onder andere bij Hobbemaplein, Paletplein en Jacob Catsstraat.

Voertuigcontrole en verkeersveiligheid
De politie controleerde samen met belastingzaken, brandweer en het parkeerteam van de gemeente honderden voertuigen uit de wijk. Bij deze controle deelde de politie 33 bekeuringen uit voor onder andere bellen tijdens het rijden, rijden onder invloed en te hard rijden. Belastingzaken heeft voor € 18.600 aan niet betaalde gemeentelijke belasting geïncasseerd. Op 6 voertuigen is beslag gelegd, 6 auto’s kregen een wielklem en 1 is weggesleept. Het parkeerteam heeft 125 bekeuringen uitgedeeld voor het niet betalen van de parkeerkosten. Het team rijdt met een scanauto door de wijk en controleert via de kentekens of er betaald is. Daarnaast hebben zij bij 39 voertuigen een bekeuring voor fout parkeren uitgedeeld. Dit is een grote ergernis van bewoners in de wijk.

Foto's: Donny Kooistra

AyDi9V.JPG

oFAVb6.JPG

ibkks6.JPG

mSW4Q9.JPG

EP50KO.JPG

0dNQOh.JPG

ffGbdM.JPG

wI5Hl4.JPG

8FxSkr.JPG