'Spandoek mag niet' Spui; drie aanhoudingen | Regio15.nl

'Spandoek mag niet' Spui; drie aanhoudingen

Den Haag - Twee activisten zijn maandagmiddag in bovenleidingpalen geklommen op het Spui.


Rond half twee klommen de twee personen in de palen met een groot spandoek met daarop de tekst 'Geef angst en haat geen stem'.

Vanzelfsprekend viel dit op bij de politie n.a.v. meldingen en camerabeelden, waarop agenten ter plaatse kwamen en de personen vroegen naar beneden te komen. Maar ondanks de 650 volt bovenleidingspanning boven de hoofden van de demonstranten, waren zij niet vermurwen om naar beneden te komen. 

De politie geeft aan dat het nu een situatie is waarbij de burgemeester de leiding krijgt; deze moet bepalen hoe deze situatie wordt aangepakt. 

Op verzoek van de politie zijn brandweer en HTM ter plaatse gekomen. De brandweer staat paraat met een hoogwerker en de HTM heeft de stroom van de bovenleiding gehaald. De actie zal dus weer een behoorlijke vertraging opleveren.

Updates staan tussen de foto's.

Video: Ruben van Essen en Ivar Gieles

Foto's: Maurice Schotman, Ivar Gieles en Ruben van Essen

hHFVSu.jpg

1B6qU9.JPG

eZW42J.JPG

KDEfhD.JPG

BxJZDS.JPG

LJWeuB.JPG

e5sLp5.JPG

Enb5xk.JPG

ZGRB2p.JPG

Update 14.15 uur: Het spandoek is los; de politie gaat over tot het aanhouden van de activisten. Eén persoon die 'op de grond' stond is al aangehouden, alhoewel nog onbekend is waarvoor.

ttJkQL.JPG

NNtS1k.JPG

vugtqE.JPG

JpsY5A.JPG

zNBcyZ.JPG

Update 14.25 uur: Ook de tweede 'stedelijke avonturier' is van zijn 'berg' gehaald en zal naar het politiebureau vervoerd gaan worden.

jxWli5.JPG

QEGeMS.JPG

4QBSp4.JPG

wpjm56.JPG

NbHcj2.JPG

Rond 14:30 was de situatie weer normaal en kon de HTM aan de slag om de opgelopen vertraging in te lopen.

De AFA heeft een verklaring uitgegeven over de actie.