Zwaarbewapende militairen bij grote oefening in Leidschendam | Regio15.nl

Zwaarbewapende militairen bij grote oefening in Leidschendam

Leidschendam - Zwaarbewapende militairen werden donderdag met helikopters afgezet bij een gebouw aan de Overgoo.


Het leek net oorlog en de WhatsApp-tiplijn (0615151502) stond roodgloeiend met bezorgde omwoners die zwaarbewapende militairen zagen en wilden weten wat er aan de hand was.

De oefening begon donderdagochtend omstreeks 10:00 uur. Het scenario was dat een pand aan de Overgoo als ambassade was bezet door een boze, gewapende, menigte. De ambassadeur en zijn vrouw waren door beveiligingspersoneel naar een zogenaamde 'safe room' gebracht. Aldaar zouden zij de komst afwachten van hun bevrijders.

Militairen van het Korps Commandotroepen werden per helikopter afgezet op het gebouw. Zij werden middels een 'fast-rope procedure' aan een touw uit de helikopter gelaten. Hierna werd er binnen de weg naar de ambasadeur gezocht en werden zij bevrijd van hun gijzelnemers.

Eenmaal bevrijd, moesten zij een veilig heenkomen vinden om te kunnen vertrekken met de helikopters. Dit werd gedaan op een naastgelegen grasveld. Personeel uit de ambassade werd samen met de militairen van het Korps Commandotroepen in veiligheid gebracht door dezelfde helikopters die hen afgezet hadden. In de tussentijd beveiligden deze helikopters de omgeving.

Hetzelfde scenario werd 's-middags rond twee uur nog een keer herhaald met ander militair personeel.

Defensie oefende de afgelopen twee weken op meerdere plaatsen in Nederland voor zogenoemde nationale en internationale operaties, als ook anti-terrorisme oefeningen, onder de naam 'OCELOT'. Deze oefening was de laatste van deze reeks.

Video: Sebastiaan Barel

Foto's: Ruben van Essen

88gyj5.JPG

Wa itemdankzijtiplijjn

Q35wrN.JPG

ODJaY6.jpeg

zXIQkD.JPG

yrt2PW.JPG

0vj85f.JPG

gMTflD.JPG

UoEr4F.JPG

96aAC5.jpeg

Owctu8.JPG

Bzf0Yo.JPG

SRAKdx.jpeg

ZLRJD9.jpeg

zchnQ3.jpeg

kJ46JW.JPG

4TvokR.JPG

TCvGsm.JPG

pGONZz.JPG

QXKUoY.JPG

v6VVSe.jpeg

TpGmKE.JPG

zxklHw.jpeg

VG8IEI.jpeg

CBFS5P.jpeg

yB2FzF.JPG

4aqisk.JPG