Grote stroomstoring treft regio Haaglanden | Regio15.nl

Grote stroomstoring treft regio Haaglanden

t-dsc_9176Delft - Een grote stroomstoring heeft een groot deel van de regio getroffen. Ongeveer 56.000 huishoudens zaten zonder stroom.

Door een brandje in een 150 kV hoogspanningsstation aan de Energieweg in Delft was de stroom uitgevallen in Delft, Schipluiden, Pijnacker, Nootdorp, Delfgauw en Den Haag - Ypenburg.

Ook was de stroom uitgevallen in onze buurregio Rotterdam Rijnmond, onder andere in Berkel en Rodenrijs, Vlaardingen en op Rotterdam-The Hague Airport.

Hoewel de eigenlijke brand klein was, moest er voorzichtig gewerkt worden en duurde het bestrijden ervan eventjes. Uiteindelijk is geblust met het One-Seven schuim van de tankautospuit Delft. Toen de brand onder controle was, kon begonnen worden met het stapsgewijs weer inschakelen van het hoogspanningsstation.

Door de stroomstoring heeft de Veiligheidsregio Haaglanden GRIP3 afgekondigd, zodat op interregionaal niveau overleg gepleegd kan worden over de situatie. Een stroomstoring levert namelijk (behalve ongemak) ook gevaar op; denk bijvoorbeeld aan laboratoria waar chemische processen staan te draaien; inbraak alarminstallaties die uitvallen zodra de accu's daarvan leeg raken, of mensen die thuis afhankelijk zijn van medische apparatuur. Om dit overleg te faciliteren is het RCC (regionaal crisis centrum) in het hoofdbureau van politie aan de Patijnlaan in Den Haag in gebruik genomen. In de gemeente Delft is het gemeentelijke beleidsteam bijeen geroepen.

Er kwamen meerdere meldingen binnen van liftinsluitingen in Delft, waar de brandweer vanuit de kazernes Delft, Rijswijk, Pijnacker-Nootdorp en Den Hoorn druk mee bezig is. Tramlijn 1 is door de stroomstoring eveneens gestremd geweest. De brandweer heeft op de kazernes Delft en Pijnacker-Nootdorp extra personeel in dienst geroepen, om de extra meldingen te kunnen verwerken.

Update 1.30 uur: de brand in het hoogspanningsstation aan de Energieweg is onder controle. Tennet meldt dat men het systeem weer langzaam aan het opstarten is. Zojuist wordt ook gemeld dat in elk geval Schipluiden weer stroom heeft.

Als het hoogspanningsstation weer operationeel is, kunnen vervolgens de 'onderstations' in de wijken stuk-voor-stuk weer worden ingeschakeld.

Update 2.00 uur: een woordvoerder van netbeheerder Stedin heeft zojuist medegedeeld dat men hoopt dat rond 03.00 uur iedereen weer stroom heeft. Uit Delft en Nootdorp komen er berichten dat er ook daar weer stroom is.

In een aantal gebieden raken de noodstroom accu's van GSM mastern leeg, waardoor ook de mobiele telefonie uitvalt. Met name Vodafone lijkt hier last van te hebben.

Update 2.20 uur: langzaam aan komt de stroomvoorziening in steeds meer dorpen en wijken op gang. Inmiddels ook weer stroom in Pijnacker-Nootdorp. In Delft zijn er nog wijken zonder stroom, namelijk Emerald en Ruyven. Ook Delfgauw heeft nog geen stroom.

Update 2.30 uur: volgens Stedin zouden alle getroffen huishoudens nu weer van stroom moeten zijn voorzien.

Update 2.56 uur: er is afgeschaald naar Grip 0

Volg ons op Twitter voor live updates !!

Heeft u leuke foto's van gisteravond / vannacht ? Mail ze dan naar [email protected] !

Video locatie Energieweg: Hans Groenewegen

{youtube}o6zVqbE81f8{/youtube}

Foto's locatie Energieweg: Hans Groenewegen

w-dsc_9163

w-dsc_9164

w-dsc_9165

w-dsc_9167

w-dsc_9176

Foto's lokatie Westlaan/Delftsestraatweg in Pijnacker: Chavez van Leeuwen

w-dsc_0008

w-dsc_0016