Rampenoefening van diverse hulpdiensten | Regio15.nl

Rampenoefening van diverse hulpdiensten

IMG_5142KOPt-IMG_5084Honselersdijk/De Lier - Verschillende Nederlandse reddingsbrigades oefenden gisteren - in samenwerking met brandweer en politie - in Honselersdijk en De Lier.



Het regent al dagen aan één stuk door, de bassins van de tuinders en de sloten lopen langzaam over. Het water kan nog maar één kant op en dat is de straten in. De burgemeester van Westland geeft opdracht tot evacueren van bepaalde gedeelten van het Westland.

Op zaterdag 10 december kwamen in alle vroegte reddingseenheden van de reddingsbrigade aan in 's-Gravenzande. Vanuit daar werden zij onder politie-escorte naar het ondergelopen gebied gebracht om de bewoners te evacueren.

De 's-Gravenzandse Vrijwillige Reddingsbrigade organiseerde in samenwerking met Reddingsbrigade Nederland een regionale rampenoefening in het Westland, waarbij zo'n 120 hulpverleners van reddingsbrigades, brandweer en politie werden ingezet. Circa 50 personen werkten mee als figurant. De totale oefening duurde van 05.30 uur tot 15.00 uur.

Belangrijke oefendoelen tijdens deze rampenoefening waren het multidisciplinair samenwerken met andere hulpverleners, samenwerking tussen de verschillende reddingsbrigades onderling en improvisatie bij bijzondere reddingsituaties. Daarnaast maakte ook het bieden van hulp aan en evacuatie van slachtoffers, het navigeren, oriënteren en verkennen van onbekende gebieden en het omgaan met onbegrip, onwil en hevige emoties van slachtoffers, onderdeel uit van de oefening.

De dag bestond uit diverse oefeningen.

- Oefening 1: Transport over de weg onder politiebegeleiding

Bij aankomst in 's-Gravenzande werden de reddingseenheden gecontroleerd. Na controle werden zij onder politiebegeleiding begeleid naar het rampgebied in Honselersdijk.

- Oefening 2: Verkenning

De rampeneenheden moesten in groepen van 4, een zogenaamd flottielje, het rampgebied met minimale middelen en zo effectief mogelijk in kaart brengen.

- Oefening 3: Gaslek

Onderweg kwamen de reddingseenheden een overhangende gasleiding tegen en werd een lek geconstateerd. De brandweer moest worden ingeschakeld en omstanders moesten op afstand gehouden worden. Enkele omstanders kreeg al snel last van misselijkheid.

- Oefening 4: Auto te water

Een flottielje (groep van 4 reddingseenheden) werd naar een ongeval met een auto te water gestuurd. Bij aankomst bleek de locatie van het ongeval echter niet per boot te bereiken. De auto lag in de Wollebrand en moest al wadende bereikt worden. In de auto was nog een slachtoffer aanwezig welke snel hulp nodig had.

- Oefening 5: Brug bouwen

Deze oefening deed een beroep op de inventiviteit en creativiteit van het flottielje. De beste plaats moest worden bepaald en daarna moest er een loopbrug worden gemaakt met de middelen die beschikbaar waren.

- Oefening 6: Zandzakken

Een dijk dreigde door te breken en moest worden verstevigd. Een berg zand en zandzakken waren beschikbaar, maar de zakken moesten nog worden gevuld en getransporteerd. De brandweer en reddingsbrigade waren ter plaatse en moesten met elkaar overleggen wie wat ging doen. Zodra de de zakken waren gevuld moesten deze zo snel mogelijk naar de overkant om de dijk te verstevigen!

- Oefening 7: Evacuatie

In een nabijgelegen rietkraag stonden slachtoffers met het water bijna letterlijk aan de lippen. Ze waren hun huizen ontvlucht en konden geen kant op. Onder hen waren een aantal hulpbehoevenden. Allen moesten de rietkraag uit en naar de opvangtent gebracht worden.

- Grote Oefening 8: Evacuatie

Een verzorgingstehuis in De Lier dreigde onder water te lopen. De bewoners waren op dat moment buiten op een eiland en moesten zo spoedig mogelijk worden geëvacueerd. Een aantal van de evacuees waren er slecht aan toe en moesten liggend worden vervoerd. Tijdens het overbrengen kreeg één van de slachtoffers ook nog een hartaanval.

Video: Danny Botman

Foto's: Machiel Janssen en Danny Botman

w-IMG_4971

w-IMG_5017

w-IMG_5064

w-DB-Oefening_DSC_9919

w-IMG_5084

w-IMG_5095

w-IMG_5123

w-IMG_5134

w-IMG_5142

w-IMG_5159

w-IMG_5165

w-IMG_5172

w-IMG_5196

w-IMG_5204

w-IMG_5208