Recherche Rijswijk plukt straatrovers van de straat | Regio15.nl

Recherche Rijswijk plukt straatrovers van de straat

Rijswijk - Met de aanhoudingen van zes verdachten verwachten politie en het Openbaar Ministerie een reeks straatroven in Rijswijk te hebben opgelost. De jeugdige straatrovers had het op vooral jonge slachtoffers gemunt. In oktober pleegde het zestal, in de leeftijd van 13, 16, 17 en 18 jaar tenminste vier straatroven. Smartphones waren vooral het doel.

Meerdere berovingen op een dag
Het eerste slachtoffer betrof een 17-jarige Rijswijker die zaterdag 15 oktober werd geslagen tijdens een beroving op de Van Vredenburchweg. Zijn belagers gingen er vandoor met zijn telefoon en muts. Diezelfde avond werden nog twee 17-jarige Rijswijkers en een 15-jarige jongen uit Delft slachtoffer van de straatrovers. Omstreeks 22.00 uur raakte de Delftenaar lichtgewond bij een straatroof op het Piramideplein. Het slachtoffer zat bij de tramhalte te wachten met zijn blackberry in zijn hand toen er een groepje van zes Surinaamse jongens op hem af liep. Eén van de jongens vroeg om een sigaret, vermoedelijk om het slachtoffer af te leiden. Op het moment dat de jongen iets uit zijn tas wilde pakken grepen de rovers zijn telefoon, de Rijswijker probeerde deze vast te houden. Het slachtoffer kreeg vervolgens een stomp tegen zijn hoofd. Door de pijn en de schrik liet hij zijn telefoon los. Het groepje rende vervolgens weg. Twee Marokkaanse jongens schoten het slachtoffer te hulp en gingen achter de groep aan, korte tijd later kwamen ze met de telefoon van het slachtoffer terug.

Later dezelfde zaterdag 15 oktober om 22.15 uur werd wederom een 17-jarige Rijswijker beroofd op de Admiraal Helfrichsingel, ook bij deze straatroof ging het om een groepje jongens en diefstal van zijn mobiele telefoon. Tot slot werd een 17-jarige Rijswijker op de Tamboerijnlaan op dezelfde wijze beroofd van zijn mobiele telefoon. De recherche van Bureau Rijswijk startte met deze aanknopingspunten een onderzoek dat uiteindelijk leidde naar het viertal uit Den Haag.

Haagse zaak
Met de aanhouding van de zes verdachten is ook een andere straatroof, gepleegd op 13 oktober in de Dynamostraat  in Den Haag opgelost. Bij deze beroving werden twee jongeren gelijktijdig beroofd door drie van de aangehouden verdachten.  

Hechtenis
Van de aangehouden verdachten zitten er nog vier in hechtenis. Twee verdachten van 14 en 16 jaar zijn onder schorsende voorwaarden in vrijheid gesteld. Van de nog vast zittende verdachten moeten er twee maandag en dinsdag voor de raadkamer verschijnen. De andere twee hebben respectievelijk 30 en 90 dagen hechtenis gekregen. Met de aanhoudingen van de verdachten verwachten politie en het Openbaar Ministerie een einde te hebben gemaakt aan deze reeks straatroven die voor veel onrust zorgde.