Grootschalige alcoholcontrole | Regio15.nl

Grootschalige alcoholcontrole

Den Haag - In het kader van een grootschalige landelijke alcoholcontrole werden ook in de regio Haaglanden vele automobilisten op vrijdag 16 december tussen 17.00 uur en 2.00 uur gecontroleerd.

Op vier verschillende locaties waar veel auto's passeren zijn controles uitgevoerd. Op het Verhulstplein zijn 198 bestuurders gecontroleerd in twee gevallen bleken de bestuurders te veel gedronken. Aan de Hogewal werden de meeste bestuurders, 532, gecontroleerd. Hier hadden drie bestuurders te veel gedronken. Aan de Stadhouderslaan zijn 252 bestuurders gecontroleerd, vijf hadden te diep in het glaasje gekeken. Op de vierde locatie aan de Raamweg moesten 451 bestuurders blazen in vijf gevallen bleken de automobilisten te veel gedronken.

De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes is de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA) van kracht. Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.