Werk mee aan een veilige jaarwisseling | Regio15.nl

Werk mee aan een veilige jaarwisseling

Den Haag - Oud en nieuw is een feest. Politie Haaglanden doet er samen met de gemeentes en het Openbaar Ministerie (OM) alles aan om van de jaarwisseling ook echt een feest te maken. Daar hebben ze u hard bij nodig.

Politiepost
Alle huishoudens in Den Haag vinden in week 51, ingestoken bij de reguliere huis-aan-huisbladen, de Politiepost jaarwisselingsspecial op de deurmat. De Politiepost is een krant die Politie Haaglanden en de gemeente Den Haag samen ontwikkelden. De krant staat onder meer stil bij wat u zelf kunt doen om er een veilig feest van te maken. Ook vertelt Dirk zijn verhaal: Dirk kreeg een Halt-straf, omdat hij betrapt werd toen hij eind oktober vuurwerk afstak. De jongeren van het Jongeren Panel Schilderswijk vertellen over de manier waarop zij ervoor de zorgen dat de jaarwisseling 2011-2012 een leuk feest wordt. Ook ziet u wat het kost wanneer bijvoorbeeld een afvalbak of een verkeersbord wordt vernield en geven mensen via Twitter hun mening over verplicht huisarrest tijdens oud en nieuw.

Dit kunt u doen!
U kunt meehelpen aan een veilige jaarwisseling door alert te zijn en contact op te nemen met de politie wanneer u iets verdachts of strafbaars ziet. Ziet u bijvoorbeeld dat iemand een auto vernielt, een prullenbak in brand steekt, of (illegaal) vuurwerk afsteekt? Bel gelijk naar 1-1-2. Maak, als dat mogelijk is, ook foto’s of een filmpje met uw mobiele telefoon. Deze beelden zijn namelijk zeer nuttig bij het opsporen van mogelijke daders. Let daarbij wel altijd eerst op uw eigen veiligheid. De beelden stuurt u naar Politie Haaglanden door ze via de site www.nationale-recherche.nl te uploaden.

Meld misdaad anoniem
Bij minder spoedeisende zaken belt u 0900-8844. Bijvoorbeeld als u weet dat uw buren illegaal vuurwerk op zolder hebben liggen, dat er bij uw kind op school door leerlingen in vuurwerk gehandeld wordt, of als er kerstbomen worden verzameld in een kelderbox. In die gevallen registreert de politie uw melding en wordt deze op een later tijdstip behandeld. Als u wilt dat uw melding anoniem blijft, belt u met M, Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Uw privacy blijft gewaarborgd terwijl aan een onveilige situatie een einde wordt gemaakt. Ook tijdens de oudjaarsnacht is M bereikbaar en wordt indien nodig direct actie ondernomen.

Volg de politie op social media
De politie kan extra ogen en oren op straat goed gebruiken, zeker tijdens de jaarwisseling. Wilt u helpen zoeken naar een verdachten of vermisten? Sluit u dan aan bij Burgernet, zodat de politie met een sms’je of spraakbericht uw aandacht kan vragen voor incidenten in de buurt. Aanmelden kan via www.burgernet.nl. Volgt u de politie liever via Twitter of Facebook? Op www.politie.nl/haaglanden vindt u accounts van uw wijkagent of -bureau. Tweets over de jaarwisseling worden zoveel mogelijk gecombineerd met #veiligON.