Politie gaat de strijd aan met autokrakers | Regio15.nl

Politie gaat de strijd aan met autokrakers

Om het aantal auto-inbraken in Loosduinen rond de komende feestdagen terug te dringen, hebben de gemeente, de politie en Haeghe Groep de handen ineen geslagen. Zaterdag 17 december waarschuwden zij duizenden autobezitters in Loosduinen voor auto-inbrekers.


Het hotspotgebied rond de Escamplaan, Margaretha van Hennebergweg, Willem II-straat en Lisztstraat kleurde zaterdagochtend tussen 7 en 8 uur langzaam helemaal geel. Daarna volgde de Burgemeestersbuurt, de Muziekbuurt, Kraayestein en een deel van Houtwijk. Medewerkers van de Haeghe Groep stopten achter alle ruitenwissers van ca. duizenden auto’s een gele autohanger met de tekst ‘Op advies van de politie heb ik geen waardvolle spullen in mijn auto liggen’. Aan de achterzijde van deze hanger staan tips om diefstal uit auto te voorkomen. Deze hanger kan bij het verlaten van de auto aan de achteruitkijkspiegel worden gehangen. Uiteraard nadat de eigenaar er voor gezorgd heeft dat er daadwerkelijk geen waardevolle spullen in de auto zijn achtergebleven. Autobezitters waren te spreken over deze actie en hopen dat de actie ook de autodieven afschrikt. Zo reageerde een bewoonster van de Dr. J. Presserlaan die haar hondje ging uitlaten erg verrast dat de overheid de autobezitters op deze manier wilde behoeden voor een onplezierige verrassing. Zij was enthousiast over de actie en zou zeker beter nadenken over de spullen die zij in haar auto achterlaat.

Extra toezicht in de straten
De komende tijd surveilleren agenten en toezichthouders extra door deze wijk om autokrakers te ontmoedigen en de veiligheid in de wijk te vergroten. Een groot deel van de auto-inbraken is namelijk het werk van zogenoemde ‘veelplegers’. Deze dieven zijn uit op een ‘snelle kraak’ en zoeken daarom vooral naar makkelijke doelwitten, zoals auto’s die niet goed afgesloten zijn of waarin kostbaarheden zichtbaar zijn achtergelaten. De politie adviseert daarom altijd de auto af te sluiten en kostbaarheden - zoals camera’s, navigatieapparatuur, autopapieren, geld en creditcards – mee te nemen.

Help mee de daders te pakken
Bel altijd 112 als u in uw buurt iets verdachts ziet. Wees alert op elke vreemde of verdachte situatie, ook al lijkt het voor u onbelangrijk. De interesse van de politie gaat vooral uit naar personen die niet in de buurt thuis horen en opvallen door meer dan normale aandacht voor geparkeerde auto’s en/of de omgeving. Ook verneemt de politie graag met welke voertuigen deze mensen zich verplaatsen. Vooral de signalementen van de verdachte personen en de voertuiggegevens (merk, type kenteken) zijn belangrijk.